Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Туморът на дебелото черво може да бъде диагностициран и лекуван оперативно в различен стадий.

В някои случаи се налага да се изведе анус претер - временно или завинаги. Има значение за състоянието на болния и качеството му на живот дали е било възможно да се отстрани и дали е отстранен радикално първичният тумор на дебелото черво, или е оставен.

Случва се анус претер да хлътне. Дали това е опасно и дали се налага нова интервенция, най-добре може да прецени хирургът, който е направил първата операция, или друг опитен коремен хирург.

На базата на информацията за конкретния случай те ще ви дадат допълнителни съвети или ще назначат допълнителни изследвания.

Злокачествените тумори в дебелото и правото черво често водят до усложнения - възпаления, перфорации, кървене, чревна непроходимост и това може да бъде първа клинична изява на болестта. Болният се оперира по спешност и освен насложените усложнения се открива, че в основата стои раков процес на червото. Тогава се прави максимално възможната за момента като обем операция, но поради съпътстващите усложнения понякога се налага възстановяването на пасажа да се отложи във времето и се извежда колостома - анус претер.

Колостомата е оперативно създаден изкуствен отвор, устие (stoma) на долната половина на коремната стена, където е извадено дебелото черво. Видът на чревното съдържимо може да бъде различен. Използват се колостомни торбички за еднократна употреба, които трябва да се сменят всеки ден, а при нужда и по-често. При по-течно съдържимо и голям обем може да се използват торбичките за илеостома.

Кожата около стомата трябва да се почиства с топла вода и сапун старателно всеки ден и да се подсушава добре. Тъй като все пак кожата е подложена на хронично дразнение и често се възпалява, може да се използват различните санитарно-козметични препарати, изработени за тази цел. Има адхезивна паста, пудра, лечебна паста, които се нанасят в зависимост от необходимостта върху прясно измитата и подсушена кожа.

Храни, които намаляват образуването на газове, са кисело мляко и боровинки, а намаляващи миризмата на фекалиите са спанак, зелена салата, магданоз, кисело мляко.