Етеричните масла успешно заместват скъпата козметика

Козметичната индустрия през последните години се разви мощно, а търсенето на средства, които да запечатат младостта върху женското (и не само) лице никога не е било толкова хищно. Търговците се възползват от това и създават в химичните лаборатории формули, които след това продават в стъклени бурканчета срещу цели състояния. Добре е да сте внимателни с избора на козметика и да имате винаги едно наум, че най-скъпото не е задължително най-доброто.

В същото време от векове хората се възползват от силата на природните продукти, за да поддържат и здравето, и добрата си форма, и красивия си, свеж външен вид. Етеричните масла са доказали своята ефективност по отношение на естетичните ни нужди. Фитотерапията работи с разнообразни кожни проблеми, а най-хубавото при използването на такава козметика е, че сте наясно със състава на продуктите, които слагате върху кожата и косата си. Когато изберете наистина качествено етерично масло, вие знаете, че купувате капка от природата в най-синтезиран и изчистен вид.

Мнозина вярват, че прилагането на масло върху кожата им ще я омазни и ще причини кожни проблеми. Това не е истина. Етеричните масла (както и масла като кокосово, арганово, жожоба, от гроздови семки, шипково и т.н.) подхранват кожата ни в дълбочина, имат продължително действие и може да служат дори като измивно средство.

Как да ги нанасяме

Имайте предвид, че всяко масло е различно и е най-добре да се консултирате със специалист, който да ви препоръча начина на ползване. Обикновено по няколко капки от маслото се разреждат с базово (може да използвате кокосово или зехтин) или пък се добавят в чист серум, лосион или крем. Има и масла, които може да нанасяте директно върху кожата в малко количество.

Не забравяйте шията и деколтето!

Важно е да не смесвате маслата с вода. Затова първо подсушете кожата си с кърпа. Някои масла са подходящи за сутрешната ви рутина, а други – за вечерната. Има такива, които правят кожата фоточувствителна и затова трябва да ги ползвате заедно с редовна слънцезащита.

Топ 6 етерични масла за кожата

1. От тамян

Според изследвания, цитирани в Dermatologic Therapy, това древно масло може да намали появата на белези и стрии и e незаменимо средство, когато се борите с появата на бръчки и фини линии. В едно проучване накарали участниците да слагат масло от тамян само върху едната страна на лицето си в продължение на тридесет дни. След този период третираната страна показала значително подобрение на уврежданията от слънцето, текстурата на кожата и фините линии, както и повишаване на еластичността на кожата.

Тайната на тамяна е в способността му да се бори с възпаленията. Смесете две до три капки от маслото с равни части кокосово масло или масло от жожоба и нанесете върху кожата си сутрин и вечер.

2. От семена на нар

Маслото от семена на нар предлага мощна защита от увреждане от слънцето и инхибира опустошителните UVB индуцирани увреждания, като по този начин съхранява производството на колаген. Нанесете няколко капки върху кожата преди и след излагане на слънце.

3. Лавандулово

Изследванията показват, че етеричното масло от лавандула задейства производството на три от най-мощните антиоксиданти в тялото ви: глутатион (известен като основния антиоксидант), каталаза и супероксид дисмутаза. Когато клетките са подложени на стрес, включително фибробластите, глутатионът идва на помощ. Лавандуловото масло също е полезно за заздравяване на рани, защото задейства синтеза на протеини, включително колагена.

Нанесете няколко капки лавандулово масло върху кожата преди лягане. Допълнителен бонус е, че лавандулата насърчава съня и намалява тревожността.

4. От смирна

Мощното противовъзпалително масло от смирна съдържа терпеноиди и сесквитерпени, които контролират възпаленията и се борят със свободните радикали. Направете маслото от смирна част от своята всекидневна рутина за кожата и ще получите двоен подарък: ще бъдете предпазени от вредното UV лъчение на слънцето, а кожата ви ще изглежда по-млада и по-сияйна.

Просто нанесете няколко капки върху кожата преди лягане. Смирната също бори безсънието и ще ви релаксира приятно.

5. От жожоба

Технически това не е етерично масло, но го включваме в този списък от топмасла, защото дава чудесна хидратация. А това е така, понеже съдържа редица полезни съставки като витамин Е, витамин В комплекс, силиций, хром, мед и цинк. То също така може да стимулира производството на колаген. Проучване в Journal of Ethnopharmacology показва, че течният восък от жожоба, който е подобен на маслото, стимулира фибробластния синтез на колаген тип I в рани. Нанесете 2-3 капки масло върху лицето си сутрин и вечер.

6. От шипка

Има основателна причина това масло (което всъщност не е етерично) да си създаде име в областта на борбата с бръчките: то е пълно с витамин С, който играе жизненоважна роля в производството на колаген. Не само това, той е и богат източник на незаменими мастни киселини, включително олеинова, палмитинова, линолова и гамалинолова. Може да заздрави и ноктите.

Нанесете няколко капки върху зоните, които искате да подсилите и изгладите. Препоръчва се да се ползва само вечер, защото прави кожата фоточувствителна. Сутрин нанасяйте слънцезащита.

Натурални продукти със силен антиейдж ефект

Кожата ви губи еластичност и колаген с напредване на възрастта, което може да доведе до отпускане, фини линии и бръчки. Следните етерични масла са изследвани за техните потенциални ползи против стареене.

Роза С антиоксиданти като витамини А и С розовото масло може да помогне за насърчаване на обмяната на клетките на кожата, което често се забавя с възрастта. На свой ред това може да създаде по-млада кожа с по-малко линии.

Нероли Проучванията показват, че нероли е особено ефективен срещу патогенни микроби, които обичайно свързваме с кожните инфекции.

Освен това етеричното масло от нероли е мощен антиоксидант. Поради своя клетъчнозащитен ефект антиоксидантите са сред най-популярните оръжия за красота срещу преждевременното стареене на кожата. Те предпазват клетките от оксидативен стрес и вредното въздействие на свободните радикали.

Градински чай (салвия) Маслото от градински чай често се използва в бюти продукти поради способността му да успокоява и овлажнява кожата. То съдържа естер, наречен линалил ацетат. По същество това мощно съединение работи за намаляване на възпалението на кожата, заздравяване на епидермиса и успокояване.

Маслото може да се използва и в продукти за грижа за косата за насърчаване на здравия ѝ растеж и намаляване на пърхота.

Имайте предвид, че трябва внимателно да подбирате етеричните масла, тъй като най-евтините им алтернативи всъщност са чисти ментета, които съдържат вода и аромати. В тях няма нищо натурално от самите растения и няма как да имат добър ефект върху кожата ви. Обратно, могат да създадат проблеми. Изберете качествени етерични масла – тяхната цена е висока, но се ползват изключително дълго време, тъй като имате нужда само от две-три капки на ден.