Редовната физическа активност подобрява имунитета. Но до определени граници - екстремните натоварвания водят до кратковременно потискане на имунитета и по-чести инфекции. Още в старите български учебници по спортна медицина се посочваше, че върховата спортна форма на един състезател си има своята цена - податливост към настинки.
     Ново проучване, публикувано октомври тази година, изследва екстремните физически натоварвания, каквито освен при спортисти има и при войници на фронта, пожарникари сред огъня, при среща с хищник и др. Те са стрес, който потиска имунитета. В този момент всички енергийни запаси на организма се хвърлят за моментното оцеляване, тоест за работата на мускулите, сърдечно - съдовата система и т.н. Спира енергийният разход за луксове като имунитета, който е насочен срещу инфекции в бъдещето, което може и да не дойде, ако битката е неуспешна.

  Анкетите на дълголетници показват, че те обикновено са се движили много, но естествено. Не са вдигали железа, не са били фитнес маниаци, не са бягали маратони и т.н.

Заключение: Верният път е средният!

(От фейсбук)