Подсладител, използван в сладоледите, газираните напитки, бисквитите и сладкишите, предизвиква болест на черния дроб у децата, която може да е с тежки последици, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Фруктозата, най-опасната форма на захарта, е по-вредна за здравето от глюкозата. Тя предизвиква омазняване на черния дроб у децата, от каквото обикновено страдат алкохолиците. Болестта може да доведе до рак, инсулт, сърдечни проблеми.

"Болестта е много по-притеснителна, когато от нея страда дете на 13 години, отколкото при някой, който е с наднормено тегло от 30 години - каза д-р Самир Софтик от диабетния център "Джослин" в Бостън. - За няколко години те преминават от нормален черен дроб, през омазняване, до възпаление на органа".

Децата ядат повече сладки неща от възрастните, затова фруктозата може да е по-голям рисков фактор при тях, допълни д-р Софтик.

Високофруктозният царевичен сироп се използва като подсладител в напитките и много преработени храни. Той се съдържа естествено в плодовете, но производителите премахват фибрите и хранителните съставки, за да получат по-висока сладост.

Експерименти с мишки показаха, че хранените с фруктоза са с много по-лош метаболизъм от получавалите същите калории с глюкоза - другия компонент на захарта. За 10 седмици никое от животните на нормална храна не развило инсулинова резистентност - ключов фактор за метаболитни заболявания като диабета, макар и някои да напълнели. Сред мишките, получавали много мазнини обаче, имало големи разлики между пилите глюкоза и фруктоза. Фруктозата предизвикала много по-лоши метаболитни реакции.

Съставът на мазнините в черния дроб на мишките на различни диети също се различавал.