Данните на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) показват, че всеки ден в страната е имало повече от 1000 нови случая на полово предавани инфекции (ППИ).

Случаите на средновековното заболяване сифилис са на най-високо ниво от времето непосредствено след Втората световна война, сочат нови данни.

Сексуално предаваната инфекция (СПИ), която може да стане животозастрашаваща, ако не се лекува, причинява малки ранички по или около гениталиите, обриви по ръцете и поява на бели петна по устата.

Случаите на това заболяване, както и на други полово предавани болести, се увеличават драстично, сочат данните на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA).

През 2022 г. броят на диагностицираните случаи на инфекциозен сифилис се е увеличил до 8 692, което е най-големият годишен брой от 1948 г. насам.

Като цяло през 2022 г. в Англия са диагностицирани 392 453 нови полово предавани болести. Това е повече от 1 000 всеки ден и увеличение с 23,8% в сравнение с 2021 г., съобщава Liverpool Echo.

Макар че нарастването на случаите отчасти е свързано с увеличаването на броя на тестовете, здравните служители заявиха, че рязкото увеличение "категорично предполага", че сред населението има повече случаи на предаване на полово предавани болести.

UKHSA заяви, че хората на възраст между 15 и 24 години е най-вероятно да бъдат диагностицирани с ППИ, като призова тези, които правят секс с нови или каузални партньори, да носят презерватив и да се тестват редовно.

Тя заяви, че сексуално предаваните инфекции обикновено се лекуват лесно с антибиотици, но много от тях могат да причинят сериозни здравословни проблеми, ако не се лекуват.

На уебсайтовете на Националната здравна служба е публикувано следното ръководство: "Симптомите на сифилис могат да се проявят след 3 седмици или повече, след като сте се заразили. Понякога симптомите могат да се подобрят или да изчезнат напълно, но ако не сте били лекувани, инфекцията все още е в тялото ви. Това означава, че все още можете да я предадете и сте изложени на риск да получите сериозни проблеми по-късно."

Ето и следните симптоми като предупредителни признаци за сифилис:

  • малки ранички (язвички) по гениталиите или около долната част на тялото ви - обикновено са безболезнени и може да имате само една от тях
  • ранички на други места, включително в устата или по устните, ръцете или дупето ви
  • бели или сиви брадавични образувания, най-често по гениталиите или долната част на тялото ви
  • обрив по дланите на ръцете и стъпалата на краката, който понякога може да се разпространи по цялото Ви тяло - обикновено не е сърбящ
  • бели петна в устата
  • грипоподобни симптоми, като висока температура, главоболие и умора
  • подути жлези
  • неравномерно окосмяване по главата, брадата и веждите

Ако не се лекува, сифилисът може да причини потенциално животозастрашаващи проблеми с мозъка, сърцето или нервите, предаде vesti.bg. В началото на тази година броят на заболелите се е увеличил с тревожните 900% само при бебетата в САЩ.

Д-р Хамиш Мохамед, консултант-епидемиолог в UKHSA, заяви: "През 2022 г. видяхме повече диагнози за гонорея от всякога, като се наблюдава голямо увеличение, особено при младите хора. Полово предаваните болести не са просто неудобство - те могат да окажат сериозно въздействие върху вашето здраве и това на всички сексуални партньори."

"Презервативите са най-добрата защита, но ако не сте използвали такива при последния си секс с нов или случаен партньор, направете си тест, за да откриете рано всякакви потенциални инфекции и да предотвратите предаването им на други. Тестването е важно, защото е възможно да нямате никакви симптоми на полово предавана болест."