Дружеството на кардиолозите в България организира в Пловдив двудневен форум Heart Failure Update 2023

Водещи кардиолози от България, Европа и САЩ ще дискутират съвременният подход за диагностика, активно и продължаващо лечение на сърдечната недостатъчност в рамките на третото издание на най-голямото научно събитие посветено на сърдечната недостатъчност „Heart Failure Update 2023”.

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртност в България, а броят на болните със сърдечната недостатъчност нараства в общоевропейски мащаб. Това се дължи както на застаряването на населението, така и, парадоксално, поради успехите в други области на медицината и в частност кардиологията, удължаващи животът на болните, съобщават от Дружеството на кардиолозите в България. В рамките на форума специалистите ще обсъждат как качеството на живот на тези болни да бъде подобрено чрез въвеждане на съвременни и мултидисциплинарни подходи с помощта на иновативни терапии и напредъка в технологиите в медицината.

За събитието до момента са регистрирани близо 300 специалисти от цялата страна. Третото издание на научния симпозиум се организира от Дружеството на кардиолозите в България и работната му група по сърдечна недостатъчност, оглавявана от проф. Пламен Гацов. Форумът се провежда с подкрепата на Асоциацията по сърдечна недостатъчност на Европейското дружество на кардиолозите. Официалното откриване е днес в 14.30 часа, като конференцията ще продължи 2 дни. Висок интерес за научната общност представляват съвместните сесии с European Hearth Journal и Европейската сърдечна асоциация.

Сред утвърдените имена на лекторите са проф. Джузепе Росано, председател на Асоциацията по сърдечна недостатъчност на Европейското дружество на кардиолозите, проф. Петър М. Сеферович, бивш председател на Асоциацията за сърдечна недостатъчност, проф. Щефан Анкер от Университета Шарите, Берлин, Германия, проф. Марк Алън Пфефър и проф. Скот Соломон от Университета Харвард, Бостън, Масачузетс и др.

Сред изтъкнатите участници от България са проф. Пламен Гацов, проф. Мария Токмакова – член на научния комитет на форума, проф. Федя Николов - началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив, членовете на Управителния съвет на ДКБ - доц. Васил Трайков – председател, проф. Кирил Карамфилов – бъдещ председател, проф. Иван Груев – научен секретар на дружеството, проф. Йото Йотов, проф. Асен Гудев – бивш председател, проф. Арман Постаджян, проф. Иво Петров, проф. Елина Трендафилова, проф. Нина Гочева – главен редактор на научното списание „Българска кардиология“, проф. Чавдар Шалганов – заместник-главен редактор на сп. „Българска кардиология“ и др.

Програмата включва 10 тематични сесии, 3 фокус-лекции, дебати, обсъждане на клинични случаи.