Има готварски грешки, които могат да направят храната по-малко здравословна за ядене.

Световната здравна организация (СЗО) заявява, че храни, съдържащи вредни бактерии, вируси, паразити или замърсители, могат да причинят над 200 заболявания.

Една от най-честите причини за отравяне е салмонелата, която заразява над 91 000 души годишно в Европа. Има обаче и други патогени като кампилобактер, ешерихия коли, клостридиум перфрингенс и листерия моноцитогенис.

Бактериите, които поглъщаме чрез храната, се придържат към чревната стена, където бързо се размножават или произвеждат токсини в храната, които могат да причинят отравяне след поглъщане.

Това води до различни храносмилателни проблеми - от гадене и повръщане до диария и стомашни спазми. Понякога симптомите могат да бъдат по-тежки и да причинят трайни последици за здравето.

За да се намали появата на тези заболявания, в Европейския съюз работи система за безопасност на храните, която е една от най-безопасните в света и по която работят много експерти от цяла Европа, посочват от СЗО.

Бактериите салмонела обикновено се срещат в яйца, непастьоризирани млечни продукти и сурово месо. Затова тези продукти трябва да се приготвят при температури над 70°C, за да се премахнат опасните микроорганизми чрез термична обработка.

Специалистите предупреждават, че трябва да обърнем специално внимание на това, ако готвим за бременни, деца или възрастни хора, защото тези групи са по-чувствителни поради по-слабия си имунитет.

Учените посочват и колко важно е храните да се съхраняват правилно, в съответствие с инструкциите на опаковките. Температурата в хладилника трябва да се поддържа под 5°C, тъй като по-високите температури увеличават риска от развитие на бактерии.

Зехтинът трябва да се съхранява в тъмни бутилки, затворени и далеч от топлина, предаде bTV.

„Зехтинът има много хлорофил, който е чувствителен към светлина. Ако изложите хлорофила на светлина, той ще се превърне в други съставки, които не искате във вашия зехтин и антиоксидантите, които съдържа, ще бъдат унищожени."

Поради натоварения си график често търсим най-бързия начин за размразяване на храната, затова я размразяваме на стайна температура и понякога в гореща вода.

Най-добрият начин е да ги размразите в хладилника за няколко часа, преди да ги сготвите, съветват експерти по безопасност на храните.