Ранните разновидности на новия коронавирус – вариантите Алфа, Гама и Делта, вече не циркулират сред хората, но продължават да се разпространяват сред белоопашатите елени, съобщи ЮПИ, позовавайки се на резултати от изследване.

Тези животни са най-разпространените големи бозайници в Северна Америка. Учените все още не са сигурни дали елените няма да служат като резервоари на тези варианти на новия коронавирус.

Учени от университета Корнел в Итака, Ню Йорк, са събрали проби от лимфните възли на 7500 елена от щата в периода 2020-2022 г. и са сравнили генома на вариантите от животните с генома на същите вариантите, установени сред хората в Ню Йорк.

Изследването е установило, че вирусите са мутирали в елените, което е знак, че разновидностите на коронавируса, причиняващ КОВИД-19, ще циркулират сред популацията на елените месеци наред, предава БТА.

„Едно от най-поразителните открития на това изследване бе да засечем едновременното циркулиране сред дивите животни на три варианта – Алфа, Гама и Делта”, каза ДиегоДиъл, преподавател по медицина и диагностични науки в Корнел.

Когато учените откриват вариантите Алфа и Гама при елените, вече няма данни за наличието им сред хората в поръдлжение на четири до шест месеца.

„Когато секвенирахме и сравнихме вариантите, открити при белоопашатите елени с тези при хората, наблюдавахме значителен брой мутации в генома на вируса”, каза Диъл.

Елените са били заразени с КОВИД-19 при контакт с хора, вероятно по време на лов, рехабилитационни дейности сред дивата природа или чрез отпадъчните води. Резултатите от изследването са публикувани в изданието на Националната академия на науките на САЩ.