Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Синдромът на повишеното вътречерепно налягане винаги е рисково, спешно и опасно състояние. То може да се дължи на различни причини и болестни процеси, заемащи определен обем в затворената и неподатлива черепна кутия на главния мозък. Може да се дължи и на неправилно производство и резорбция (всмукване) на ликвора (мозъчната течност), с която са изпълнени 4-те вентрикули (стомахчета).

Най-чести причини за това състояние са туморите на мозъка и съседните тъкани, възпаленията на мозъка и обвивките му (енцефалити, менингити), интоксикации, травми, различни видове инсулти и много по-рядко вродени и дегенеративни болести, които водят до свръхпродукция на ликвор или до затрудненото му оттичане към гръбначния мозък. При хидроцефалия (мозък, изпълнен с течност) мозъчните вентрикули се разширяват вследствие на нарушеното циркулиране на мозъчна течност (ликвор).

Най-чести механични пречки за нормалното оттичане на ликвора от вентрикулите са тумори, възпалителни процеси, тежки черепно-мозъчни травми и кръвоизливи в мозъка или в мозъчните обвивки, със или без пробив във вентрикулите, при което запушването води до разширяване на вентрикулите само в областта над "запушалката", т.е. хидроцефалията е некомуникираща, за разлика от общото разширяване при комуникиращата хидроцефалия. Най-опасните състояния са т.нар. вклинявания на части от мозъка в различни отвори на черепа, при които болният може да умре от увреждане на важни мозъчни структури и свързаните с тях жизненоважни функции на организма.

Важен алармиращ симптом е главоболието, което е "разпъващо" и почти не се влияе от аналгетици, както и повръщането, което се появява спонтанно, като "фонтан", почти без предварително гадене, няма връзка с приета храна и най-често е на "пика" на главоболието, както и т.нар. застойни папили при изследване на очните дъна. Болните стават сънливи, отпуснати, лесно се уморяват, имат двойно виждане или други симптоми. Точна диагноза на причините за повишения вътречерепен натиск или хидроцефалията и нейния вид се поставя с компютърна томография, магнитна резонансна томография и други съвременни специализирани методи.

Спешността и изборът на най-правилен метод на лечение се определят от скоростта на нарастване на налягането и от тежестта на посочените характерни симптоми. Чрез неврохирургична операция могат да се коригират част от нарушенията в оттичането на ликвора или да се премахне болестният процес.