Отговарят опитните уролози от Хил клиник - София

Допитахме се до един от най-известните уролози в България – тези на специализираната Хил клиник, за да им зададем въпросите, които интересуват читателите над 50 години. Ето как ни отговориха те:

Колко продължава и как протича един урологичен преглед?

Подгответе се за бърз преглед, тъй като опитът ни в Хил клиник е голям и имаме изградена отлично функционираща система. С влизането в клиниката ще бъдете любезно насочени към нашата лаборатория, където ще вземем венозна кръв, която да изследваме за нивата на PSA туморния маркер. След това ще ви посрещне нашият уролог за предварително събеседване и IPSS индекс.  Добре е преди да дойдете в клиниката да помислете от колко време е налице симптоматиката, която ви тревожи:  колко пъти в денонощие ходите до тоалетна, какви са точно смущенията, наблюдавал ли сте кръв в урината или спермата, случвало ли се е неволно изпускане. Лекарят непременно трябва да бъде уведомен за всички приемани лекарства и хранителни добавки, както и за други ваши заболявания като хипертония, бъбречни проблеми, диабет. Ако имате предишни изследвания на PSA туморния маркер или ехографии на малък таз е уместно да ги представите. Ние също ще извършим оглед на органите в малкия таз, ще бъде измерена големината на простатната жлеза и ще бъде установено наличие или не на остатъчна урина. В общия случай урологът ще опипа простатната жлеза мануално, през ректума ви. Изследването трае кратко и представлява палпация с пръст, докато вие сте легнал странично със сгънати крака към гърдите. Манипулацията е безболезнена, отнема по-малко от минута и не носи никакъв риск за пациента. При опипването специалистът преценява формата, големината и консистенцията, болезнеността, границите и взаимоотношенията на жлезата с околните тъкани и органи, състоянието на стената на правото черво и дъното на пикочния мехур. Здравата простатна жлеза е с гладка повърхност и еластична консистенция. Предупредете своя уролог в случай, че имате хемороиди или анални фисури. По ваше желание ректалното туширане може да не се извърши. В края на консултацията ще получите препоръки за терапия.

Каква може да е терапията при установяване на доброкачествено увеличена простатна жлеза (ДПХ)?

При по-леките случаи на ДПХ е много вероятно да ви бъде предписана медикаментозна терапия. Първа линия на терапия при увеличена простата са Алфа-1 блокери, които действат върху гладката мускулатура, разположена в простатната капсула и изхода на мехура и облекчават уринирането. При част от мъжете обаче, се налага хирургично лечение. В Хил клиник то се извършва безкръвно и безболезнено с лазер. Манипулацията е максимално щадяща, а в същото време е подходяща за всеки пациент, ползва се успешно дори при много големи простати над 120-грамови. Процедурата е бърза, комфортна, безкръвна и безопасна. Пациентът не се подлага на пълна упойка и още на следващия ден се прибира вкъщи без ограничения в ежедневието. Енуклеацията със Зелен или Quanta HO лазер е най-добрата възможност за хора с диабет, хипертония, сърдечно-съдови заболявания, анемия. Лазерната операция е безболезнена и спестява кръвопреливане, болничен престой, превръзки, смяна на катетри и куп други неудобства. В клиниката работят модерните Зелен, Тулиум и Холмиум лазери, с което се изчерпва пълния арсенал на специализирани урологични лазерни платформи.

Ще загубя ли ерекция след операция на простатата?

Не, лазерната операция на простатата по метода енуклеация, която практикуваме в Хил клиник напълно съхранява нервите, отговарящи за ерекцията. Затова няма опасност от следоперативни нежелани странични ефекти, които да засегнат интимния ви живот и способността за ерекция.

Трябва ли да продължавам с ежегодните консултации при уролог дори след като оперативно е премахната простатата ми?

Да, силно препоръчително е отново да провеждате скринингови прегледи при специалист всяка година. Това е вашата „застраховка“ от рак на простатата, който да се развие безсимптомно и да застраши живота ви.

Ще се отрази ли на либидото ми премахнатата простатна жлеза?

Не, по никакъв начин простатната жлеза не влияе върху желанието, нито върху качеството и продължителността на сексуалния акт. Дори напротив, много пациенти на Хил клиник споделят, че след операцията правят по-често секс.

Има ли вероятност да започна да се изпускам неволно след отстраняване на увеличената ми простата?

Не, лазерното лечение на жлезата запазва континенцията, т.е. не се очаква усложнение като неволно изпускане, от което се опасяват много мъже.

Как да запазя час при специалист-уролог в Хил клиник?

Позвънете на 02 439 3131, за да ви предложат удобен ден и час за среща с опитен лекар. Клиниката се намира в София, на бул. Пушкин, 71.

През настоящият месец (февруари 2023) обичайната цена на пълен пакет „Здраве на простатната жлеза“ е намален от 50 на 40 лв.