Деца с висока температура, болки в гърлото и хрема пълнят лекарските кабинети, но не е COVID

Нов хибриден подвариант на омикрон бе открит в България при 76-годишна жена.

Това е първият случай на комбинирания вариант между подвариантите BA.5.1 и ВА.2, означен като XAN, съобщи Националният център по заразни и паразитни болести вчера.

Жената вече била излекувана. Тя вероятно се е заразила едновременно от двата подварианта на COVID, за да се получи новата комбинация.

“Рекомбинантните вируси се появяват в случаи, когато човек е заразен едновременно от два различни вируса, които имат сходен генетичен материал. Тъй като двата подварианта се реплицират бързо в клетките на човешките си гостоприемници, те могат да разменят част от генетичния си състав и да образуват нов, “хибриден” подвариант, съставен от двата родителски вируса”, обясниха от центъра по заразни и паразитни болести. Там са секвенирани общо 94 проби от 13 области у нас, които са взети между 24 август и 14 септември.

Увеличение на заболелите от COVID през есента и нова вълна

на коронавируса прогнозират специалистите. Това се потвърждава и от информацията на Единния информационен портал, според които заразените за вторник са били 937. Положителни са 14,25% от взетите проби, показват още данните. Според картата на епидемичната обстановка по региони цялата западна част на България е в етап 1. Положителна тенденция е, че смъртността пада, като за две седмици в 12 области на страната няма нито един починал.

“Есенно-зимната вълна на COVID-19 идва”, съобщи математикът от БАН проф. Николай Витанов в профила си във фейсбук.

“В момента страната ни се намира в преддверието на тази вълна, но се очаква заболеваемостта да започне да се повишава”, прогнозира още той.

Същевременно заедно с коронавируса в момента има и други силни грипни вируси. Те засягат предимно децата, сигнализират личните лекари.

В някои пловдивски училища класовете и групите в детските градини дори са намалели с една трета заради отсъстващи.

“През последните две седмици заболелите деца се увеличиха. Идват най-вече с хрема, висока температура и болки в гърлото. Повечето

успяват да се възстановят в рамките на 3-4 дни”,

обясни д-р Александър Калайджиев. Той добави, че има и случаи на COVID сред хлапетата, ако родителите им са дали съгласие за тестване.

“Малко обаче се решават. От 5-6 изследвани поне един излиза с положителен. Можем да кажем, че има скрита заболеваемост от COVID, тъй като малцина се изследват”, коментира д-р Калайджиев.

Колегата му д-р Георги Цигаровски добави, че и в неговата групова практика от три седмици се забелязва увеличение на заболелите деца.

“През последните 15 дни има двойно завишение на такива с хрема, кашлица, болки в гърлото и висока температура. И в останалите възрастови групи отчитаме ръст на заболелите. Инфекцията е вирусна, а не бактериална и минава по-леко. Добре е обаче да се потърси лекарска помощ, за да не се стигне до усложнение”, препоръча д-р Костадин Сотиров. Според него повечето заболели отказвали да се тестват за COVID, за да не бъдат карантинирани при положителен резултат.

През минали години есенни вируси върлуваха точно в средата на септември, като поваляха както деца, така и възрастни. Тази година обаче учебната година започна сравнително спокойно с по петима пациенти средно при джипито на ден.

Според вирусолозите два нови грипни щама ще атакуват тази зима - “Дарвин” и “Австрия”,

които вече циркулират в Европа.

Щамът “Дарвин” е от групата на грипните вируси, които често причиняват пневмония при децата до 5 години и най-възрастните. “Има повишен брой хоспитализации, а смъртността може да бъде по-висока главно при възрастните хора над 65 години”, обясни вирусологът проф. Нели Корсун.