Хиляди жертви на огромен скандал със заразена кръв, която причини смъртта на около 2400 души във Великобритания през 70-те и 80-те години на миналия век, ще бъдат обезщетени, предаде Франс прес, позовавайки се на британското правителство.

Жертвите ще получат първоначално обезщетение от 100 000 лири (119 000 евро) в съответствие с препоръките, направени в края на юли от ръководителя на общественото разследване на този дългогодишен казус, предаде БТА.

"Моралното задължение за обезщетение е извън всякакво съмнение", коментира бившият магистрат Брайън Лангстаф, призовавайки правителството да изплати незабавни компенсации, без да чака края на разследването догодина.

Правителството днес съобщи, че необлагаемите плащания ще бъдат направени до края на октомври на болните или съпрузите на починалите.

Хиляди хора с хемофилия са били заразени с вируса на хепатит С и ХИВ след кръвопреливания през 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век. Тези партиди кръв, предимно от САЩ, са преливани в учреждения на Националната здравна служба (NHS).

Смята се, че около 2400 пациенти са починали от тези заболявания.

Решението за започване на публично разследване с цел да се изясни трагедията беше взето от британското правителство през 2017 г. То трябва да приключи следващата година, като се очаква да бъдат направени препоръки за обезщетяване на по-голям брой хора, включително родители и деца на болни.