Само един лекар, една сестра и един санитар са останали на работа във вътрешното отделение на областната болница в Благоевград заради заболяване от Covid-19 на голяма част от медицинския персонал.

От началото на пандемията вътрешното отделение на държавната болница работи като ковидно. В пиковите моменти са били пренасочвани лекари и сестри от други отделения, но сега желаещи няма заради спрените добавки и ниските заплати в лечебното заведение, призна д-р Румен Кондев, цитиран от БНР.

"Аз съм сам, с една сестра и един санитар. Трябва да търсим поне още един лекар. Говорим съм с някои колеги, които работят, но те казват: "Не можем за тези пари, няма да дойдем."

16 пациенти в момента се лекуват в отделението, като днес са били изписани 4 медицински сестри и двама санитари.

Ръководството на болницата обсъжда вариант отделението да спре приема за известно време, за да може персонала да се възстанови, но според д-р Кондев това не е решение.

"Не мисля, че ще има проблем. За момента да удържим този натиск, ситуацията ще бъде овладяна. Но въпросът е не за момента, въпросът е за в бъдеще. Ще дойде време, когато няма да има лекари. И ако се вземе решение пенсионерите да се уволнят от работа, трябва да се закрият сигурно половината болници в България."