Имунизираните пенсионери ще получат обещаните 75 лева на 1 февруари - няма нужда да подават сертификати и документи, защото здравното министерство ще свърши това

Ще успее ли новата власт да убеди 450 хиляди българи да си сложат ваксина, какъвто бе амбициозният план за януари?

Между 29 декември 2021 до 11 януари 2022 г. 49 652 са си сложили втора или бустерна доза според данните на Единния информационен портал. Целта на здравното министерство да ваксинира половин милион до края на януари постави зам. здравният министър Георги Йорданов. Ако тя трябва да бъде достигната, в следващите 15 дни трябва да има 450 000 ваксинирани.

“Искаме да стигнем до 60% ваксинирано население до края на месеца”, обясни зам.-министърът след първото заседание на Националния пандемичен комитет, който бе сформиран със заповед на премиера Кирил Петков заради вълната “Омикрон”.

75-те лева еднократна добавка за ваксинирани пенсионери също е част от стимулите, с които държавата опитва да раздвижи ваксинирането. За тази мярка са предвидени 100 млн. лева.

Всеки възрастен, който го е направил, ще получи сумата на 1 февруари. Данните за ваксинираните пенсионери ще се подават до 25 януари от здравното министерство. Добавката ще се получава на число, различно от пенсията, за да не се объркват хората, обясни шефът на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов след заседание на социалната комисия в парламента.

Ваксинираните, които вземат пенсиите си по банков път, ще получат 75-те лева в сметките си, а останалите - в пощенските клонове по определен график.

Пенсионерите не трябва да подават заявления, нито да пращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции, тъй като това ще свърши здравното министерство.