Причини. Циреи в канала, чужди тела (камъче, насекомо и пр.) в канала, възпаление на средното ухо вследствие на грип, пробиване на кътните зъби и зъбобол.

Признаци. Повишена температура с болки и стрелкане в ухото особено след боледуване (макар и леко) от грип, гърло и др. Възрастните хора показват характера и мястото на заболяването, обаче при деца, които не могат да говорят, е трудно за родителите да узнаят причината. Все пак, ако плачът е рязък, задушната област е слабо зачервена и подута, ако болното си мята главата от една страна на друга, ако си дърпа ръцете към главата и особено ако се покаже течение от канала, имаме основание да се съмняваме, че детето има болни уши и веднага трябва да го заведем на лекар.

Първа помощ. За облекчение на болките до идването на лекаря:

а) На болното да се направи топла клизма (37С).

б) Върху ушната област да се поставят топли лапи от счукано ленено семе, сварено с малко мляко и преди слагането поръсено с пудра захар. Обикновено тези топли (не горещи) лапи се поставят в две торбички, като едната стои привързана върху ухото, а другата се държи топла върху пара от вода. Още по-добре действа топла лапа от праз лук: на стрък праз лук се нарязва бялата част на 2-3 парчета и се слага във фурната да се пече, докато омекне. След това сокът му се изстисква и от него (още топъл) се капват 2-3 капки в болното ухо, след което се налага лапата, както по-горе. Това се прави само когато няма течение на секрет от средното ухо.

в) Добро средство срещу болките в ухото е и поставяне по 2-3 капки на топло преварено чисто дървено масло (не олио) или топъл глицерин в ухото, ако няма течение от средното ухо.

г) Помагат също както парните бани на главата с чай от цвета на мъртва коприва (по 2-3 с.л. листа и цвят за една баня), така и парни компреси в торбички, напълнени с попарена лайка, сменяни един след друг последователно през деня и нощта. В по-тежки случаи се съчетават винаги с редуваща баня на краката. Вместо парни компреси може със същия успех да употребим и нагорещена тухличка, завита в кърпа, шише с топла вода, нагорещени трици (поставени в торбичка) и т. н.

Едновременно с посочените средства на болното да се поставят дневно по 2-3 коремни компреса, натопени в топла отварка от трина (36С) или в хладка вода (30-28С). Когато в ухото е попаднало чуждо тяло и особено когато тече кръв от външното, а не от средното ухо, помага промиването му с отварка от жълт кантарион (1 с.л. в 250 г вода се вари 10 мин) или с кислородна вода (от аптеката).

След преминаване на болката да се лекува основната болест, която я е предизвикала.