Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Обилното потене се нарича хиперхидроза и се среща както при болестни, така и при нормални състояния вследствие на особени физически и психически фактори. Увеличеното потоотделяне под мишниците може да се дължи на температурни влияния (висока околна температура), климакс, бременност и др. Може да е генетично обусловено или емоционално, може да придружава болести като тиреотоксикоза и др.

Нарушението в потенето може да бъде на ниво потна жлеза, нейната инервация (снабдяване с нерви), както и на централната нервна система.

Увеличаването на потта под едната мишница не може да се обясни с някоя от познатите болести. Възможно е да е унаследено.

Ако веригата на управляването и кръвоснабдяването на потните жлези под мишницата е нарушена от едната страна от травма или локално болестно увреждане, е възможно в тази мишница да е намалено потенето. Тогава компенсаторно се увеличава функцията на здравите потни жлези под другата мишница с цел намаляване на телесната температура. Някои болести на централната и вегетативната нервна система, особено ако са локализирани в едната половина на мозъка, биха могли да дадат едностранни промени в периферията. Всичко това би трябвало да се докаже с прецизна диагностична апаратура.

Колкото и неясна да е причината за подобно състояние, лечението е много ефикасно. Състои се в намаляване на функцията на жлезата, която е с повишена активност. Това става или чрез хирургическо отстраняване на периферните нерви, свързани с жлезата, или чрез медикаментозното им неутрализиране. С успех се прилагат и методите на психотерапия.