Естествен антиоксидант в зърнените трици запазва за по-дълго храните и би заменил синтетичните си събратя, на които разчита хранителната индустрия, съобщи "Сайънс дейли", позовавайки се на американско изследване.

Авторите му от университета на Пенсилвания отбелязват, че все повече потребители настояват за по-ясни етикети и за естествени алтернативи на синтетичните съставки в хранителните продукти, предава БТА.

В хода на изследването екипът изучавал клас съединения, известни като алкил-резорциноли. Растения като пшеница, ориз и ечемик ги произвеждат, за да се пазят от плесени и бактерии по зърната. Учените си задали въпроса дали алкил-резорцинолите могат по подобен начин да предпазват и храните.

Освен повече естествени съставки, в храните се добавят и полезни мазнини и омега-3 мастни киселини, за да се повишат здравословните им качества. Омега-3 обаче траят кратко, тоест съдържащите ги продукти се развалят по-бързо.

Антиоксидантите са съединения, които забавят разрушаването на молекулата на омега-3, запазват полезните й качества и предпазват продуктите от бързо разваляне. Намирането на естествени антиоксиданти, които да са поне толкова ефикасни, колкото синтетичните, е трудно.

Освен че са натурални алкил-резорцинолите имат и противоракови свойства, което ги прави отлична добавка към храните, изтъкват учените.

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay