Здравните инспекции започнаха да проверяват личните лекар дали ваксинират пациентите, навършили определена възраст

47 деца на възраст до една година лежат в болница с коклюш. Общият брой на всички приети в лечебни заведения с “магарешката кашлица” към 5 май е 106, съобщиха от здравното министерство за “24 часа”.

От началото на годината в страната са регистрирани 797 случая, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Само за седмица - от 29 април до 5 май, заразени са 189 души. За предходната седмица регистрирани са 291 случая.

26 деца между една и четири години са приети в болница, съобщиха от здравното министерство. 9 са на възраст между 15 и 19 г., а по 7 са заболелите между 5 и 9 г. и между 10 и 14 години.

Само десет души над 20 г. лежат в болница, обясниха още от ведомството.

За да намалят разпространението на заболяването, здравните власти въведоха временни противоепидемични мерки. Те влязоха в сила на 9 май и ще важат до края на юли. Според заповед на здравния министър д-р Галя Кондева първата ваксина срещу коклюш на новородени вече може да се поставя, когато навършат шест седмици, а не както досега - два месеца.

Освен че бебетата ще може да се ваксинират по-рано, мерките предвиждат бременните между 27 и 36 гестационна седмица да се имунизират безплатно. Регионалните здравни инспекции вече организират кабинети в болниците, където бъдещите майки може да си поставят еднократна доза срещу заболяването.

24 бременни жени са се ваксинирали

в цялата страна в четвъртък, съобщиха от ведомството.

За да се ориентират по-лесно, бременните може да видят в сайта на здравното министерство “Плюс мен” интерактивната карта с посочени по области места за поставяне на имунизациите и телефон за връзка.

Всеки понеделник РЗИ-тата ще изпращат в здравното министерство данни колко бременни са се ваксинирали.

От вчера, ако има заболяло дете в детска градина или училище, трябва да се засили проветряването, да се почистват и дезинфекцират повърхности и под, да се осигурят достатъчно количества течен сапун, подходящи биоциди за дезинфекция на ръце и салфетки за еднократна употреба за подсушаване на ръцете.

Мерките предвиждат още да се провежда

ежедневна проверка на деца и ученици за хрема, кашлица, обрив

и други симптоми. Ако ученикът е с проявени симптоми, няма да се допуска. Може да се върне в клас само с бележка от личния лекар, че не е заразноболен.

Националният център по заразни и паразитни болести, регионалните здравни инспекции в София, Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора трябва да организират възможността за извършване на лабораторна диагностика на заболели, определени като възможен или вероятен случай на коклюш.

От 9 май здравните инспекции започнаха да проверяват личните лекари дали ваксинират пациентите си, когато навършат определена възраст. “Общопрактикуващите лекари ще бъдат санкционирани при слабо изпълнение на имунизационния календар в пациентските им листи или необосновано отлагане на поставянето на ваксини, обясни директорът на РЗИ – Ямбол, д-р Радостина Калчева пред БТА.

Личните лекари нямат право да отлагат имунизация за повече от три месеца. Ако се наложи по-продължително отлагане, трябва да се произнесе Областната комисия за отлагане на имунизации, обясни Калчева.

Родителите, отказващи имунизация на детето си, също подлежат на глоба по Закона за здравето.