Проучване показа, че пиенето на ферментирал (тъмен) чай всекидневно може да помогне при балансирането на нивата на кръвната захар и да предотврати диабет тип 2 – заболяването, най-тясно свързано със затлъстяването, съобщи ЮПИ.

Експерти проучиха навиците на пиене на чай и риска от диабет сред хората в Китай. Китайците, които пият тъмен чай всеки ден, са имали 53% по-нисък риск от развитие на преддиабет и 47% намален риск от диабет тип 2 в сравнение с хората, които никога не пият чай.

Преддиабетът се отнася до нива на кръвната захар, които са по-високи от нормалното, но все още не са достатъчно високи, за да може състоянието да бъде наречено диабет.

Тъмният чай е отлежал чай от Китай, който е преминал през интензивен процес на ферментация и е богат на здравословни бактерии или пробиотици, които могат да подобрят чревното здраве.

Онези участници в проучването, които пият чай всеки ден, са имали 15% по-нисък риск от преддиабет и 28% намален риск от диабет тип 2 в сравнение с онези, които никога не пият чай. Тези ползи са още по-изразени сред хората, които пият ферментиралия чай всеки ден.

Хората, които страдат от диабет, не могат да изхвърлят излишната глюкоза с урината си, така че има риск нивата на кръвната им захар да се повишат. Онези, които редовно пият тъмен чай обаче, изглежда вместо това имат значително увеличение на количеството кръвна захар, изхвърлена с урината. Пиенето на чай също подобрява инсулиновата резистентност. Хората с диабет не произвеждат инсулин или са резистентни към неговите ефекти, а инсулинът е необходим за регулиране на нивата на кръвната захар.

Но експертите предупредиха, че са необходими повече проучвания, преди да се направят каквито и да било заключения за това как или дали тъмният чай влияе върху риска от диабет. Сега изследователите провеждат изследване, което разглежда ползите от тъмния чай върху контрола на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2, пише БТА.

„Основният извод от това изследване е, че сред възрастните, живеещи в китайски общности, редовната консумация на чай, особено тъмен чай, е свързана с няколко положителни ефекта за здравето“, каза Едуин Торес, практикуваща медицинска сестра, която специализира в грижите за хора с диабет в Института „Флейшър“ за диабет и метаболизъм към Медицински център „Монтефиоре“ в Ню Йорк.