Здравословното отслабване е мисия възможна при спазване на няколко основни правила за достигане на желаното телесно тегло. Гладуването повсеместно се изключва от съвременните диетолози, защото е основна предпоставка за нежелан йо-йо ефект. Модерните режими на хранене залагат на балансираното меню с повишено внимание към приетите калории ежедневно. В процеса на слабеене съществено значение имат също добрата физическа активност и съобразяването с индивидуалните характеристики на човек.

Основни правила как да намалим теглото си здравословно

Универсалните правила за здравословно отслабване изключват всички онези разпространени заблуди в стремежа за бързо постигането на очакваните резултати. Те могат да бъдат обобщени в няколко основни препоръки към всички, които се стремят към идеална фигура.

Източник на изображения: Лъки Фит
Източник на изображения: Лъки Фит

1. Изключване на цели групи храни

Това е масова грешка, което донякъде се дължи на разпространени типове режими за хранене. Медицинските проучвания сочат, че по-важни са приетите количества храна, а не липсата на основни продукти. На масата е препоръчително да има от всичко, но т.нар. бързи и вредни храни да бъдат заменени с качествени продукти. От значение е начинът на приготвяне на ястията. Вместо пържено месо може да се похапва печено или приготвено на пара, например. Полуфабрикатите могат да бъдат заменени със свежи храни, а захарните продукти - с пресни плодове и естествени подсладители.

2. Ясни цели за реално време

Скоростното отслабване крие не само риск за здравето, но много често е нетраен резултат за постигане на стройно тяло. Специалистите препоръчват в началото на новия режим да се определи първо индекса на телесната маса с помощта на онлайн калкулаторите за този показател. 

По данни на Световната здравна организация телесен индекс над 30 е показател за затлъстяване, което изисква корекция на теглото и по здравословни причини. Важно е обаче свалянето на килограми да е умерено във времето и да е реалистично спрямо височината и индивидуалните характеристики на всеки. Обратното може да доведе до проблеми с бъбреците, стомаха, сърцето и други подобни.

3. Гладът не помага

Напротив, редовното хранене с по-малки грамажи помага на тялото да не трупа излишни резервни депа. Диетолозите най-често препоръчват до пет хранения на ден в режим на отслабване. Друг все по-разпространен подход е между осем- и дванадесет-часов дневен интервал, по време на който не се приема никаква храна. В този случай е желателно да има поне три хранения в останалите часове.

4. Спорт и физическа активност са другият фактор за успешно справяне с излишните килограми

Може да правите посещения във фитнес залата по три-четири пъти седмично, дневни упражнения вкъщи, каране на велосипед, плуване, бягане или любим спорт. 

Натоварването на мускулите не само топи мазнините, но помага за правилното структуриране на фигурата, тонизиране на целия организъм и чистене от вредните токсини. Натоварването е добре да е съобразено с индивидуалните възможности и постепенно да се увеличава във времето.

5. Достатъчно сън

Все повече изследвания категорично доказват връзката между натрупването на излишни килограми и баланса между почивка и активност. Стресът не е за подценяване като причина за забавяне на метаболизма и неправилната обмяна на веществата. Това от своя страна води до нездравословно хранене, периоди на блокажи и предпоставки за надебеляване.

Източник на изображения: Лъки Фит
Източник на изображения: Лъки Фит

6. Приемът на достатъчно вода също е важен за здравословното слабеене на организма. Всички знаем, че водата е задължителна за работата на жизнената система на човек. Но една от най-честите грешки е да се счита, че тя може да бъде заменени с други течности като подсладени сокове, фрешове, газирани напитки и т.н. Минимумът е осем водни чаши на ден, но при отслабване нужното количество вода трябва да се прецизира според килограмите, наличието на хронични заболявания, сезона и други характеристики на човека.

Клиника за отслабване

Здравословното коригиране на килограмите винаги е най-добре да бъде консултирано с медицинско лице, фитнес инструктор или специалист по хранене и диети. Най-безболезнено и качествено резултати се постигат в специализираните клиники за отслабване. Там се прилагат модерни програми, изготвени от екип от професионалисти и подходящи за масово приложение. Хубавото е, че всеки участник в подобен курс е индивидуално консултиран преди началото на терапията.

Източник на изображения: Лъки Фит
Източник на изображения: Лъки Фит

Ефективна редукция на теглото предлага една от най-реномираните клиники у нас - luckyfit.eu, която се намира в курорта Банско. Продължителността на програмата може да е пет, седем, девет или четиринайсет дни. Освен корекция на теглото тя е и антистресова терапия, която води до трайни резултати и придобиване на полезни навици на живот.

Клиниката се намира в петзвездният хотел Лъки Банско, който предлага перфектни условия за отдих на участници в програмата.