Изкуственият интелект (ИИ) подобрява ефективността на изследвания за лечение на рак на кожата, съобщи АФП, цитирана от БТА.

От октомври миналата година в Еврьо, Фрнация, устройство с  височина три метра и ширина пет метра - "Вектра 360", е в състояние да фотографира почти цялата кожна повърхност на един пациент благодарение на 92 обектива с висока резолюция. Скенерът продуцира картография на видимите лезии и бенките. Лекарят може веднага да избере увеличение и анализ на тази, която изглежда подозрително, обясняват от екипа на проекта. 

Целта на образната диагностика е подобряване на ранното откриване на меланома. Всяка година във Франция има около 18 000 нови случая на този тип рак, който е най-агресивният, засягащ кожата. Близо 2 хил. са смъртните случаи. 

Меланомата е тумор, който прилича на бенка, но притежава следните характеристики: асиметрия, неравни ръбове, многоцветност и др. През последните десетилетия случаите се увеличават, но благодарение на нови видове лечение смъртността не нараства успоредно с новодиагностицираните. 

Днес ИИ все още не може да диагностицира, но след две години очакваме той да може да открива меланома с висока точност, коментира екипът на проекта.