• Той пресмята с колко години преждевременно го състаряват тютюнопушенето, пиенето, лошото хранене и заседналият живот
  • Анализират се стотици дребни детайли в 3D движението на ЯМР изследването и те се сравняват с тези на още хиляди хора на различна възраст, които са водили здравословен живот

Когато погледнем нечие лице, можем да преценим дали човекът изглежда по-млад или по-стар от годините си.

Същото е и с вътрешните органи. Някои хора имат сърца, много по-млади от биологическата им възраст, а при други те са изхабени рано и предразположени към заболявания.

Вече има средство да се установи кои фактори от начина на живот водят до преждевременното състаряване на човешкия организъм.

Така проф. Деклан О'Ригън от Съвета за медицински изследвания на Лондонския институт за медицински науки (LMS) описва действието на нова апаратура, която с помощта на изкуствен интелект може да разкрие доколко пиенето, пушенето, лошото хранене и липсата на физически упражнения преждевременно състаряват сърцето на човека.

Уредът е разработен от екипа на проф. О'Ригън с цел да се намерят начини за обръщане посоката на

сърдечното стареене и да се свие рискът от инсулт и инфаркт

Специалистът по научни теми на Би Би Си Палаб Гош решава да се подложи на изследване с новата технология.

Той съобщава на проф. О'Ригън, че е водил сравнително здравословен живот, но като повечето хора може да подобри храненето си, да поотслабне и да спортува повече.

Освен това още от дете е консумирал обилни количества пречистено масло гхи, с което майка му е овкусявала къри, ориз и индийски хляб. Това е съчетано с наследствени наднормен холестерол, високо кръвно налягане и диабет.

Южноазиатските гени на г-н Гош също предполагат по-висок риск от сърдечни заболявания, така че журналистът не е оптимист за резултата.

Съществуват много начини за измерване на сърдечното здраве, включително сканиране, електрокардиограми и измерване на кръвното налягане, но те правят “моментна снимка” на състоянието на сърцето и могат да варират от ден на ден или от месец на месец.

Анализът с изкуствения интелект показва вредите и пораженията, натрупани през целия живот в резултат на алкохол, цигари, изобилие от вредни храни и заседнал живот, обяснява репортерът.

Изследването, на което той се подлага, включва преглед с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на сърцето му след тренировка. Най-ранните признаци на преждевременно стареене могат да бъдат толкова фини, че дори експертите кардиолози да не са в състояние да ги открият.

“Но новата апаратура може, защото разполага с данни за сърдечния статус и здравните резултати на 40 000 души и може да ги сравни с моите”, обяснява кореспондентът на Би Би Си.

Системата анализира стотици дребни детайли в 3D движението на ЯМР изследването на пациента и ги сравнява с тези на още хиляди хора на различна възраст, които са водили здравословен живот.

В случая с 63-годишния г-н Гош уредът изчислява, че възрастта на сърцето му е с няколко години повече от биологическата му възраст.

“Страхувах се от по-лош резултат”, споделя той.
През последните години журналистът е направил някои положителни промени в начина си на живот, храни се разумно и спортува.

По-нататъшните изследвания на проф. О'Ригън са насочени именно към това лекарите да могат да разберат подобряват ли тези промени сърдечния статус.

“Опитваме се да разберем дали скоростта на стареенето е обратима

и може ли да бъде променена с правилна терапия”, казва той.

Разбирането за ролята на гените в преждевременното стареене на сърцето е важно за разработката на лечения, които да помогнат на хората да живеят по-дълго и по-здравословно, каза проф. О'Риган.

Гените, свързани с еластичността на мускулите (и с бръчките, които се образуват с възрастта), са важен фактор, установява първоначален анализ.

Друг набор от гени, свързани с имунната система, също играе роля. Имунните клетки се борят с болестите и почистват мъртвата тъкан - но ако станат свръхактивни, те могат да причинят възпаления, да увредят тъканта.

Трети набор от гени, участващи в пренасянето на електрически сигнали през сърцето, също, изглежда, са фактор. Ако този процес се обърка в някои области, може да наруши сърдечния ритъм и да доведе до аритмия.

“Чрез генетиката може да забавим или да обърнем стареенето. А нашето изследване, основано на изкуствен интелект, допринася за оценка на резултатите от нови терапии и ефекта, който те имат върху сърдечните поражения”, обяснява той.