Най-доброто “лечение” си остава профилактиката. Тази кауза защитават над 200 лекари, които с доброволен труд и по инициатива на Българското дерматологично дружество ще преглеждат на 10 май, сряда, без такса и без направление хора със съмнителни за рак промени по кожата. Това съобщиха дерматолози от УМБАЛ “Александровска” и “Аджибадем Сити клиник болница Токуда”, които от години работят за превенция и ранно откриване на рак на кожата. До 18-ата годишна кампания през 2023 г. у нас са прегледани над 28 хил. пациенти. На част от тях инициативата е спасила живота.

Консултациите са в рамките на кампанията “Евромеланома”, която цели да повиши осведомеността за връзката между неразумното излагане на слънце и кожния рак, включително най-злокачествената му форма - меланома. Само за няколко десетилетия случаите са се увеличили с 50% и прогнозите са промените на климата да улеснят продължаването на тренда. Най-застрашени са хората, които работят на открито, като заболяването се установява с 10% по-често при мъжете. Отделно се акумулира 18% риск от изгаряния на кожата в детството.

Координатите на клиниките и лекарите, които ще извършват прегледите, се актуализират ежедневено на сайта на дружеството.

Доц. Жана Казанджиева от Александровска болница посъветва в прогнозата за времето да се обръща внимание и на стойностите на UV индекса за деня, а при висока слънчева радиация - да се използва фотозащитна козметика.

“Конфликтната” точка как хем да си набавим достатъчно витамин Д, хем да не застрашаваме кожата с ранно стареене и увреждания, които създават условия за рак, има решение, обясни дерматоложката. Рецептата е: през топлите сезони 3 пъти седмично да прекарваме по 2 часа навън с голи от лактите надолу ръце и открити от коленете надолу крака.