Над 1000 лева за животоподдържащо лекарство ще трябва да плаща пациент с множествена склероза след 1 април, ако Здравната каса и Фармацевтичният съюз не подновят договора си. Той изтича на 31 март, но двете страни не могат да се разберат за част от условията.

Ако спорът не се реши до утре, в събота аптеките няма да изпълняват рецепти за лекарства, които се заплащат частично или напълно от Здравната каса.

Николай Чолаков е с множествена склероза. Здравната каса покрива изцяло животоподдържащата му терапия. Но ако договорът с фармацевтите не бъде подновен, следващия месец той ще трябва да си купи медикамента, пише БНТ

"Моята пенсия няма и 400 лева. Ако няма Здравна каса, тогава лекарството ми струва над 1400 лева", каза Николай Чолаков.

За Николай сумата е непосилна, а смяна на терапията може да се окаже фатална.

Евелина също се тревожи, че може да ѝ се наложи да си плаща лекарствата. Тя е с епилепсия. Получава три медикамента по Здравна каса. Два безплатно, а за третия доплаща 75 лева. Изчислява, че ако аптеките не сключат договори с касата ще й трябват около 600 лева за лекарства.

"Няма да ми е хич лесно и ако трябва ще помоля едното лекарство докторката да ми го махне. Без него пак ще ми става лошо, даже много повече", каза Евелина Бобекова.

Николай и Евелина се надяват, че фармацевтите и касата ше успеят да се разберат. От касата предложиха сегашният договор да бъде удължен до края на май. А фармацевтите поискаха анексът да е само до края на април.

"Нито следващите два месеца Фармацевтичният съюз ще се откаже от правото на пациента и ще приеме на пациента да бъде вменено задължение", каза магистър-фармацевт Димитър Маринов - председател на Български фармацевтичен съюз.

Според фармацевтите от касата искали да задължат аптеките да отпускат всички медикаменти, предписани в рецептата или да не изпълняват рецептата.

"При липсата на един медикамент пациентът остава в задънена улица, защото той не може да използва нито едно от другите лекарства, които са изписани в рецептата", каза адвокат Христина Николова от Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

"Коментарите за отпускане или не отпускане на даден медикамент се извършват в кабинета на лекаря. В противен случай това е опасно за пациента", каза д-р Иван Маждаров - председател на Български лекарски съюз.

От касата отказаха да отговорят на въпросите ни. В късния следобед изпратиха покана до фармацевтите с предложение утре да подпишат анекс към сегашния договор до 31 май.