Здравният министър на Словения Янез Поклукар обяви спиране на векторната ваксина на "Джонсън и Джонсън" в страната, след като бе потвърдено, че 20-годишна жена е умряла от прилагането й.

„Ще предложим тази ваксина да бъде прилагана само при изрично искане и с подпис“, обяви Поклукар. Той не изключи възможността подобно решение и за ваксината на AstraZeneca поради странични ефекти. Смъртта на Катя от Любляна, на 20 г., през септември несъмнено е свързана с ваксинацията, потвърди във вторник лекарска комисия.

Решението на петимата членове е единодушно и бе чакано от словенското общество, разтърсено от смъртта на младата жена без други болести. Тя умря в болницата по-малко от две седмици след ваксинацията от съсирек и кръвоизлив в мозъка.

След преглед на документацията комисията заключи, че лечението й след спешния прием е било правилно и че е направено всичко за спасяването й.

Това е втори потвърден смъртен случай в страната като пряка последица от съсирване и кървене в мозъка. През пролетта заради усложнения след ваксинация с Johnson & Johnson умря съпругата на словенски дипломат.