Вирусът прониква от устата, не от носа, обяснява топкардиологът

"Вирусът е много агресивен, той прониква през устата, тъй като там са белтъците, и после отива към белия дроб. Докато в носа има прегради, които не позволяват много да се отдават тези белтъци на вирусите, и затова трябва да се носят маските. Така можем доста да опазим хората. Мисля, че в някакъв момент, при вдигане на цифрата заболели, трябва отново да се въведат задължително маските." Това сподели проф. Александър Чирков, който също като останалите хора е притеснен от коронавируса.

"Е, как? Аз да не съм от желязо, и мен ме е страх, но си работя. Идвам тук, пътувам от Германия и дори мисля да взема част от семейството лятото да дойде тук, на морето във Варна", сподели още медикът. Според проф. Чирков пандемията е създала паника у хората, но и ги е научила на човечност, повече внимание към ближния. "Много са гледните точки, които ни донесе този вирус. От една страна, ни направи някак по-меки, по-добри, от друга - вече се замисляме кого да прегръщаме, как да отдаваме енергията си, което също не е лошо", смята кардиохирургът и допълва: "Мисля обаче, че този вирус бе изкуствено създаден. И това може много лесно да стане. Още през 70-те години знам за експерименти на учени във Франкфурт, когато работих там. Затова си мисля, че всеки добър биолог или химик може да направи агресивен вирус, стига да иска. Това си е вид биологично оръжие. Отговаряли ли сте си на въпроса защо точно сега се появява този вирус? Може би иска да срине икономиките на развитите страни - Китай и САЩ например? В тази посока го мисля аз това", сподели докторът.

Според Чирков, ако се говори за хубаво след вируса, то това е фактът, че вече ще изчезнат вътрешноболничните инфекции. "Така е. Ако не изцяло, то поне ще намалеят, което никак не е малко. Тъй като у нас хората, които умират по болниците, са много повече, отколкото тези, които не преживяват операции", дава пример лекарят.

Според професора сега, след като вече знаем повече за коронавируса, ще можем и да се предпазваме качествено. "Не може България, която винаги се е славила със своите дълголетници, сега да е толкова назад в тези класации. Трябва да се помисли за здравеопазването и сега е моментът това да се пренастрои. Аз от години разправям, че здравното обучение трябва да се включи и в училищата. Както и религиозното. От първи клас децата трябва да знаят как да се предпазват от елементарни неща, как да дават първа помощ, да си помагат взаимно. Важно е и да бъдем добри християни, ако искаме да изграждаме едно цивилизовано и добро общество", смята докторът.