На читателския въпрос отговаря доц. д-р Мая Аргирова, специалист по пластична
и реконструктивно-възстановителна хирургия, УМБАЛСМ „Пирогов”

Двете места, които са посочени във въпроса, подлежат на реконструктивна хирургия, но след преглед от пластичен хирург. Само така пациентът ще получи добър функционален и естетичен резултат и по този начин ще бъде удовлетворен максимално.
Необходимо е да се възстанови максималният обем движения, които по принцип се изпълняват с ръката и рамото.
Начините за коригиране са два - неоперативен и оперативен. При пациент, който е получил изгаряния преди толкова години, трябва да се направи оценка на състоянието, да се прецени дали се налага да се приложи реконструктивна операция, или само консервативно лечение.
При неоперативното лечение се прилага терапия със силиконови листа, инжектиране поставяне на кетостероидни препарати, които се поставят на местата, където има надигане на белега, и носене на специално еластично бельо. Там, където пациентът има ограничение в движенията, се прилага оперативно лечение. Използват се методите на реконструктивната хирургия, най-често с разместване на местни тъкани или поставяне на тъканни експандри (разширители). С тях се постига най-добър резултат. Това важи за рамото.
При ръката обикновено тези операции са само с разместване на тъкани и в много тежки случаи се коригира със свободна кожна автопластика.
Що се отнася до заплащането – когато няма функционално нарушение, което да изисква корекция, а проблемът е чисто естетичен, тези пациенти заплащат.
Когато проблемът е функционален – има ограничаване на обем движения или проблем с дишането и т.н., това вече влиза в клинична пътека, която е за реконструкции при последствия от изгаряния.