В тези дни хората със здравословни проблеми се оплакват от главоболие, сърцебиене, резки промени в кръвното, безсъние, световъртеж, умора, депресия, и тревожност

Има и красива страна - северното сияние ще се вижда много по̀ на юг от обичайното

Най-силната геомагнитна буря от 20 години насам ни удари късно в петък вечерта и се очаква да продължи и през уикенда. Центърът за прогнозиране на космическото време (ЦПК) към Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (НОАА) повиши степента на нейната опасност до ниво G4, което е второто най-високо по скалата. Промяната идва, тъй като слънчевата активност продължава да е висока и поне четири коронарни масови изхвърляния (КМИ) са се насочили към Земята.

НОАА определя КМИ като изригване на звездна материя, която бива изхвърлена в пространството, а когато тя се приближи до нашата планета, може да се стигне до геомагнитна буря. Чрез специалната скала за космическо време астрономите прогнозират какви въздействия може да има слънчевото влияние на Земята и около нейната орбита.

Според космическите синоптици да се наблюдава ниво G4 е рядкост, но то се издава, когато има голяма вероятност няколко КМИ да достигнат Земята и да създадат силно повишена геомагнитна активност, която да причини потенциални

аварии в радиопредавателните, електрическите и навигационните мрежи на планетата ни.

Слънчевата дейност е циклична и нейната интензивност се променя за период от около 11 години.

“Бурите G4 са сравнително редки, като за всеки 11-годишен слънчев цикъл те са около 100”, казва Роб Стенбург, астроном от ЦПК.

Точно сега сме много близо до слънчевия максимум, затова можем да очакваме честа активност, обясни той, като добави, че най-силните бури от ниво G5 са много редки - за един среден слънчев цикъл те са само около 4 на брой. По време на последния не е имало изригвания от клас G5, поясняват от ЦПК.

Геомагнитните бури също могат да предизвикат зрелищни прояви на полярно сияние, казват учените относно някои от по-живописните им странични ефекти. Те предполагат, че поради мащаба на силата на настоящото соларно явление арктическите светлини ще се наблюдават по̀ на юг от обичайното. Очаква се те да бъдат видени в небето над Великобритания, Северно море и Дания, а също и над дузина американски щати.

Последния път, когато Центърът за прогнози на космическото време издаде предупреждение за силна геомагнитна буря от ниво G4, беше на 20 януари 2005 г., малко преди 4 ч сутринта българско време. Тогава изхвърлената слънчева материя удари Земята само 15 минути след това, предизвиквайки радиоизбухване с висока честота. За един миг изригването порази планетата ни

с най-силната доза радиация,

измерена от пет десетилетия насам, и задейства радиационните датчици в различни части на света.

“Това изхвърляне предизвика най-големия сигнал за слънчева радиация на Земята от близо 50 години. В същото време бяхме наистина изненадани, когато видяхме колко бързо частиците достигнаха максималния си интензитет и пристигнаха на Земята”, заяви тогава Ричард Мевалт преподавател в Калифорнийския технологичен институт.

Последната геомагнитна буря от ниво G5, класифицирана като “екстремна”, се случи в края на октомври 2003 г. Тогава бяха засегнати повече от половината от всички космически апарати в орбита около Земята и периодично прекъсваха сателитните телевизионни и радиоуслуги, припомнят от НОАА.

Бурята също така принуди астронавтите на борда на Международната космическа станция да се скрият (нещо, което се е случвало само два пъти в историята на мисията) и повреди неоправимо японски сателит. Освен това тя предизвика проблеми с комуникациите при полетите между Северна Америка и Азия, които прелитат над Северния полюс, и причини петдневно прекъсване на комуникациите на изследователите, работещи на Антарктида.

Магнитните бури могат да направят по-сложен живота на някои хора, особено на тези със здравословни проблеми. Метеочувствителните хора се оплакват от главоболие, мигрена, сърцебиене, резки промени в кръвното налягане, безсъние, световъртеж, умора, депресия и раздразнителност, тревожност, разсеяност и слаба работоспособност.

Какво да правите, за да облекчите въздействието на геомагнитната буря?

 • Консултирайте се с лекар, ако имате влошено здравословно състояние и хронични заболявания.
 •  Избягвайте тежката работа и стреса. Намалете стоенето пред телевизора, компютъра и телефона, особено преди лягане.
 •  Не бързайте. Правете спокойни разходки.
 •  Ако имате хипертония, трябва да пиете повече вода и да намалите солта.
 •  Яжте повече плодове, зеленчуци, билки и фибри.
 •  Избягвайте пърженото, мазното, храните с нишесте, алкохолните напитки и тютюнопушенето.
 •  Пийте билкови чайове от лайка, мента, малина, маточина, валериана, мащерка, шипка.
 •  Намалете пиенето на силни чайове и кафета.
 •  Ако сте с хронични заболявания, не предприемайте пътувания и избягвайте шофирането.
 •  Добре действа на организма контрастният душ - редувайте топла и студена вода по време на къпане.
 •  Обърнете внимание на вашите близки, ако страдат от психични заболявания. Засилете контрола над приема на нужните лекарства.