Последните “детски” ваксини приключват на 17-годишна възраст, когато според новия имунизационен календар се извършват реимунизации против туберкулоза, ако пробата манту е отрицателна, тетанус и дифтерия.

От 25 г. на всеки 10 г. трябва да се слага нова ваксина за дифтерия и тетанус, защото това е максималният срок, в който тя гарантира имунитет. Реимунизациите прави личният лекар. По спешност - когато е пропуснато времето за ваксина, инжекцията срещу тетанус може да му бъде направена и в спешния център, в който обработват раната му от убождане, порязване или контузия.

Свеждането на тези две заболявания до нула е възможно, но само чрез стриктни имунизационни мерки и чрез перманентна 100% имунизация на възприемчивите, предупреди проф. Йорданка Стоилова, национален консултант по епидемиология.
Дифтерията е инфекциозно заболяване с тежко протичане особено при децата. Проявява се с фибринозно възпаление на гърлото, носа, ларинкса, трахеята, очите, половите органи и кожата, обясни проф. Татяна Червенякова, директор на Инфекциозна болница, национален консултант по инфекциозни болести.

Заразяването става основно чрез вдишване на микроскопичните капчици при кашляне и кихане на болен. По-рядко входна врата на инфекцията може да е рана.
Само през рана навлиза причинителят на тетануса, който чрез оборски тор заразява със спори почвата и различни повърхности. Когато има съмнение за замърсяване на раната, тя веднага да се дезинфекцира и да се потърси лекарска помощ. Заболяването е с много лоша прогноза. В последната фаза гръдните мускули и диафрагмата се парализират и човек се задушава.