Разходката с щеки е нова мода, полезна за сърцето. Раздвижва пълноценно, но щади ставите.

Ходенето е най-евтиният и лесен начин градският човек да се поразмърда. Ако го практикува всеки ден по около час, увеличава шанса да подобри здравето си и да стегне тялото. Доскоро се смяташе за най-добрият начин да спортуваш, без да правиш нещо по-различно от най-естественото движение за хомо еректуса (буквално означава изправения човек). На тази основа се развива един нов спорт, който увеличава в пъти ползите, без да ангажира пропорционално големи усилия. Нарича се скандинавско или финско ходене, известно и като нордик трекинг и завладявя държава след държава. Навлиза и у нас - появиха се покани за присъединяване към групи за финско ходене.

Може да се практикува на всякакъв терен, включително върху асфалтираните алеи в парковете, трева, горски пътеки, върху пясък и чакъл на плажа, по хълмисти местности. А при напреднали - и при голяма денивелация в планински условия.

В държави като Германия, където се практикува отдавна, любители на това занимание може да се видят и по улиците. Различава се от обикновената разходка по използването на щеки. Подобни са на скиорските. Смисълът да се ползват приспособленията е те да поемат част от натоварването, с което иначе трябва да се справят коленете, глезените и тазобедрената става. Така от движението могат да се възползват и хора със скелетно-мускулни проблеми, в по-напреднала възраст, с наднормено тегло. Профилактика е на болките в гърба.

Много подходящо е и като рехабилитация. А при здравите позволява по-голяма интензивност, която увеличава до 60% разхода на енергия и метаболизма. Дължи се на необходимостта щеките да се притискат към земята с всяка крачка - едно движение повече в сравнение с джогинга например. Така освен краката в тренировката се включва и цялата горна част на тялото. Според японско проучване скандинавското ходене подобрява издръжливостта, силата, гъвкавостта, ловкостта наравно с джогинга.

На ниво сърдечносъдова система има най-голям ефект върху серумните липиди и
кръвното налягане. При проучванията се установява благоприятен ефект върху сърдечната честота и за работния капацитет на сърдечния мускул при пациенти с различни заболявания. Това обяснява защо по цял свят финското ходене
навлиза в методите на рехабилитационната медицина като първична и вторична профилактика.

Ходенето с щеки поощрява по-широката крачка и съответно голям замах на ръцете, което допълнително натоварва мускулите с ангажиране и на гърба и увеличава изгарянето на енергия чрез повече мускулни групи. 

Най-големият бонус обаче е, че се постига при много щадящи за ставите условия. Това е основанието специалистите да сравняват по ефект скандинавското ходене с плуването. Хем се постига достатъчно за подобряване на здравето мускулно усилие, хем това става без натоварване на ставите, сухожилията и костите в максимално естествена за човека среда.