На тел. 02 942 25 62 и чрез имейл [email protected] всеки читател на вестника може да зададе въпрос в областта на здравословния живот или за храненето. Препоръките, съветите и позициите на експертите, които четете, се предоставят само за образователни цели. И не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност.

"Яйцата от свободно отглеждани кокошки се различават значително от тези от клетъчно отглеждани кокошки. Като специалист по хранене и диететика обръщам внимание, че от значение са не толкова отличаващите ги на външен вид особености, а разликите по отношение на хранителните вещества - казва д-р Росица Попова в отговор на читателка на съботната рубрика "Сила за живот" на в. "24 часа", която пита по колко яйца е здаровсловно да се ядат и дали имат предимство яйцата от свободни кокошки. - Разбира се, от голямо значение е начинът на живот и хранене на въпросните домашни птици.

Когато кокошката се разхожда из двора или полето, освен стандартните хранителни смеси, които се дават и на клетъчните кокошки, те

ядат трева, червейчета,

разни насекоми,

непрекъснато се движат

и са изложени цял ден

на слънчева светлина

Тези фактори оказват благоприятно влияние върху здравето на птиците и върху състава на измътените от тях яйца. Яйцата от свободно отглеждани кокошки имат печат с цифрата 1, а когато са биологично отглеждани - 0.

За разлика от тях, клетъчните кокошки са отглеждани в клетка, гъсто разположени една спрямо друга, без възможност за движение, на слаба изкуствена светлина (за да не предизвиква агресивно поведение), а много хора подозират, че е възможно да им се дават изкуствени смеси с антибиотици и хормоноподобни вещества за бърз растеж.

Техните яйца по наредба се означават с печат с числото 3.

На пазара има и яйца от т.нар. подови кокошки, които също са отгледани в затворени помещения. Разликата с предишната група е, че те обитават значително по-голямо пространство и имат възможност да излизат навън в ограничена територия. Такива яйца се означават с печат с числото 2.

Принципно яйцата от

свободните кокошки са

малко по-малки от

другите, порите на

черупките са по-малки и

жълтъкът им е по-жълт,

даже при някои е оранжев

Повечето хора намират и разлика във вкуса.

Какво показва сравняването на хранителния състав на двата вида яйца?

Яйцата от свободни

кокошки имат повече

омега-3 мазнини

при почти същото съдържание на холестерол и наситени мазнини, но съдържаанието на витамините А, Д и Е е значително по-високо.

Хората, които се интересуват от здравословното хранене и характеристиките на храните, са чели, че

яйчният жълтък включва

антиоксидантите лутеин

и зеаксантин, но

светложълтите жълтъци

на яйцата на клетъчните

кокошки съдържат много

малко от тези вещества

Лутеинът и зеаксантинът имат благоприятен ефект върху очите, като ги предпазват от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. Стремежът да запазим доброто си зрение е един от аргументите да консумираме яйца от свободни кокошки.

Относно евентуалната вероятност от контаминация (заразяване) на яйцата, може да се каже, че ако се спазват добрите хигиенни практики, няма опасност от контаминиране и отравяне от яйца - нито от клетъчно отглежданите, нито от свободните кокошки.

Теоретично най-голям е рискът за салмонелна инфекция, но ако черупката на яйцата се измива старателно с алкален разтвор, няма опасност евентуално присъстващата бактерия да зарази самото яйце.

Ако то не е измито предварително обаче, съществува риск бактерията да премине през порите на черупката и да проникне в яйцето. В такъв случай, ако яйцата се ядат рохки или сурови, са опасни за консуматора, обаче

ако се варят 13 минути

– риск не съществува

Като заключение:

- яйцата от свободни кокошки имат предимства пред останалите

- само по себе си всяко яйце е безценно като хранителна стойност, затова съветвам и децата, и възрастните да консумират яйца.

l За подрастващите препоръките са 7 яйца седмично, тъй като пълноценният протеин на яйцето е задължителен за растежа и развитието им.

l За здравия възрастен човек с ниска физическа активност 5 яйца на седмица са задължителен елемент от балансираната диета.

l При наличие на заболявания следва човек да се консултира с лекаря си за начина на хранене и режима на живот като цяло в зависимост от диагнозите и индивидуалните му особености."

Д-р Росица Попова
Д-р Росица Попова