Пироговският неврохирург проф. Венелин Герганов получи най-високата оценка за свой научен труд, съобщи болницата.

Сп. Neurosurgery определи Surgery of cerebellopontine lesions от проф. М. Самии и проф. В. Герганов като основна книга за неврохирургията.

Всяка област в медицината има основни или "класически" ръководства, т.нар. библии. В неврохирургията те са няколко - Youmans Neurological Surgery, Microneurosurgery на Yasargil, Handbook of Neurosurgery на Greenberg и Microanatomy на Rhoton. Книги, които са дори задължителни за всеки неврохирург. Сред тях се нарежда и трудът на проф. Герганов.

Книгата "Хирургия на лезиите на понтоцеребеларния ъгъл" разглежда оперативното лечение в една от най-комплексните зони на мозъка. Тя обобщава и анализира опита на легендарния хирург на мозъка Маджид Самии, учител на Герганов. В нея са представени детайлно принципите на лечение и новостите в областта.

Според издателя "Шпрингер" ръководството е една от най-продаваните книги в областта с над 27 000 продажби. В света в момента практикуват около 45 000 неврохирурзи.

В рецензия на новото издание на Rhoton’s atlas of head, neck and brain в сп. Neurosurgery се казва:

"Тази книга е незаменимо ръководство за всички неврохирурзи и задължителна в библиотеката им".

"Тоав е признание, което съответства и на оценката на книгата ми. То ме изпълва с гордост", каза проф. Герганов.

Проф. Венелин Герганов е роден през 1970 г. в София. Завършва медицина и специализира неврохирургия в София и в Хановер.

Води специализации в хирургия на черепната основа, гръбначна хирургия, невроендоскопия и невронавигация във Виена, в Германия и в САЩ.

Той е един от най-близките ученици и сътрудници на корифея на световната неврохирургия проф. Маджид Самии. Учи при проф. Р. Фалбуш, проф. Х. Берталанфи, проф. В. Драф и проф. Хармс .

В момента е старши лекар в Хановер, където директор на института е Самии, и оперира в "Пирогов".