Изследователите, цитирани от британския в-к Dayly Mail, откриха, че редовната консумация на аспержи поддържа нивото на кръвната захар под контрол и в големи дози дори увеличава производството на инсулин в тялото - хормон, който помага за абсорбирането на глюкозата.

Ако не бъде лекуван, диабетът от втори тип увеличава опасността от сърдечен удар, слепота и ампутиране на крайници. Но ако заболяването бъде установен навреме, то може да бъде контролирано с диета и лекарства. Мазните храни и нездравословният начин на живот увеличават опасността от развиване на заболяването.

За да проверят ползите от консумация на аспержи, учените от университета в Карачи инжектирали на мишки химически вещества, предизвикващи диабет, с ниски нива на инсулин и високо съдържание на кръвна захар. След това лекували половината от животните с екстракт от аспержи, а другата половина - с утвърдено лекарство срещу диабет.

Мишките приемали храни с екстракт от аспержи в малки или големи дози в продължение на 28 дни. След това били направени кръвни изследвания за установяване на промените в диабета.

Резултатите, публикувани в изданието British Journal of Nutrition, показали, че аспержите намаляват нивата на кръвната захар, но когато са в умерени дози не подобряват производството на инсулин. Само големите дози от екстракта оказвали въздействие върху производството на инсулин от панкреаса.