Главоболие, световъртеж, гадене и промяна в кръвното налягане са част от симптомите, които предизвиква рязката промяна на времето.

Заради скачащите с 15 градуса температури в последните няколко дни зачестяват пациентите с общо неразположение, обясняват личните лекари. Аномалиите в метеорологичната обстановка обаче ни удрят и в носа, предупреждава д-р Кирил Пеев от Университетската болница “Царица Йоана - ИСУЛ”.

“Смяната в атмосферното налягане води до кръвотечение в носа, тъй като се променя пропускливостта на съдовете”, обясни УНГ специалистът. С преминаването от студено към топло време отслабва имунната система. В резултат на това хората по-често боледуват от вируси и инфекции.

“Всяка рязка промяна в заобикалящата ни среда от сухо към влажно време или от високо към ниско атмосферно налягане води до стрес за организма”, обясни лична лекарка от Ямбол. Тя напомня, че най-застрашени от скоковете в температурите са възрастните и пациентите с хронични заболявания.

“Рязкото спадане на температурите се отразява върху кръвоносните съдове и по-конкретно оказва съдосвиващо действие. С това се обяснява и зачестяването на т. нар. стенокардни пристъпи поради нарушеното кръвоснабдяване на сърдечния мускул”, обясни общопрактикуващата лекарка. Съветите ѝ към пациентите са да се наспиват, да извършват физическа активност поне за час на ден, както и да се хранят здравословно.

Според някои лични лекари рязката промяна на времето изостря и симптомите на артрита.