При някои ставите пукат спонтанно, при други при специфични движения, а трети са способни волево да предизвикват тези понякога твърде неприятни звуци. В повечето случаи пукането се съпровожда от болка, ограничение в обема на движение на ставите, както и е резултат от някакво заболяване. То може да бъде предизвикано от възпаление на ставните повърхности, ставните връзки, капсули и кости. Получава се най-често при износване на ставните повърхности с възрастта, но може да се срещне и в млада възраст, особено след тежки натоварвания или травми. Ето някои от причините за пукането на стави:

Остеоартрит (шипове)

Състоянието типично се появява след 55-годишна възраст, но е възможно да се получи и по-рано. Жените са по-засегнати. Вследствие на промени в метаболизма на хрущяла по ставните повърхности се образуват пукнатини, а понякога и шипове - натрупвания от калций. Те деформират ставите, като предизвикват болки и пукане дори и при най-малкото движение. Остеоартритът е необратим. Възможно е обаче посредством терапия, противовъзпалителни, кортикостероиди и други медикаменти процесът да се забави или да се направи по-малко болезнен. Засегнати са всички стави, но най-често тези, които носят тежестта на тялото, напр. коленните.

Псевдоподагра (ставна калциноза)

Частен случай на остеоартрита. Подобно натрупване на отпадни продукти в метаболизма на ставите е "обковаването" на ставните повърхности с патологично натрупан калций. Това също затруднява движението, създава болки и шум при преместване от една позиция в друга. Лечението се осъществява от ортопед или ревматолог. Най-засегнати са коленните и ставите на ходилата.

Подагра

При нея се засяга палецът на крака. Обикновено се среща по-често при мъжете. Пряко е свързан с начина на живот и най-вече при преяждане с тежка храна. В организма циркулират повишени концентрации на уратни кристали. Те се натрупват на няколко места: в метатарзалната става на палеца на крака, под кожата на ушната мида, както и по ахилесовото сухожилие. Клинично се проявява с пристъпни, жестоки болки, които трудно се повлияват от обезболяващи. Лечението е медикаментозно - алопуринол, колхицин, нестероидни противовъзпалителни препарати.

Ревматоиден артрит

При това заболяване хрущялът на ставите се разяжда в резултат на автоимунна реакция спрямо структури по ставната повърхност. Болката протича на тласъци, като накрая се стига до трайно деформиране на ставите. Лечението е консервативно - противовъзпалителни, обезоболяващи, физиотерапевтични процедури и др. Усложненията могат да настъпят от ангажирането освен на ставите и на някои други структури, отново по автоимунен механизъм. Често срещано състояние е възпаляването на клапния апарат на сърцето. Най-застрашени са ставите на пръстите на ръцете, но също така могат да бъдат атакувани и тези на гръбначния стълб.

Хлабави ставни връзки

Ставният апарат се състои от повърхности, които са пряко продължение на костите; връзки, които осъществяват свързването между тях; ставна капсула от съединителна тъкан. При вродено по-хлабави сухожилни връзки и ставни капсули е възможно да се стигне до по-свободно движение на ставните повърхности. Тази причина за пукане на ставите се среща най-често сред по-млади хора, а може и да бъде предизвикана нарочно. Обикновено не се съпровожда от болка. Но всъщност е налице по-висок риск от изкълчвания.

Вродени заболявания на ставите

Съществуват някои заболявания на ставите, които протичат с асептична некроза, т.е. разяждане на ставата, болка и намаление на двигателната способност. Такива са напр. болест на Шауерман-Мау и др. Проявяват се още в юношеството и след операция се коригират.