Американски учени откриха, че съдържащата се в него киселина насърчава растежа на нови мастни клетки
Когато преди три години холивудската звезда Марк Уолбърг разкри, че е напълнял, пиейки зехтин, доста хора не му повярваха. И разбираемо, все пак маслото от маслини има славата на изключително полезно и здравословно нещо. Присъства в не една диета, включително в средиземноморската, която се утвърди като най-добър хранителен режим в цял свят.
Затова се наложи актьорът да даде и някои разяснения по твърдението си. Уолбърг разкри, че е трябвало да качи 14 килограма за 6 седмици заради предстояща роля. В първите дни се тъпчел с всевъзможни калорични храни, но нямало голям ефект. Освен това започнало да му става неприятно от толкова много ядене и решил да го направи по друг, по-щадящ тялото начин.
“Пиех по чаша зехтин на ден и ядях по няколко яйца, парчета бекон, два печени картофа, пържола и бял ориз. Първите две седмици бяха с високо съдържание на протеини, вторите две – на въглехидрати, а последните го карах на нишестета и натрий, за да се подуя възможно най-много”, обясни Марк Уолбърг. Успоредно с това той правел и редовните си сутрешни тренировки във фитнеса, тъй като
искал да изгаря калории и да огладнява,
преди отново да седне на масата. “Никак не беше забавно, защото няма нищо по-лошо от това, когато си сит от последното хранене, да трябва отново да ядеш”, призна актьорът.
Пиенето на зехтин обаче значително му помага, за да напълнее бързо. Наскоро американски учени даже дадоха научно обяснение, защо е така. Те публикуваха данни от свое проучване, което е показало, че прекомерната употреба на зехтин крие риск от напълняване. То е било проведено върху мишки, които са хранени с обогатени с различни мастни киселини храни. Сред тях е имало такива, които се съдържат в зехтин, мляко, свинска мас, кокосово, фъстъчено и соево масло. “Искахме да разберем дали простото преяждане с храни, богати на мазнини, причинява затлъстяване, или съставът на съдържащите се в тях мастни киселини е важен”, казва доктор Майкъл Рудолф, доцент по биохимия в Университета на Оклахома и съавтор на изследването. Експериментът е показал, че най-много мастни клетки са се образували при мишките, хранени с олеинова киселина, която се съдържа в зехтина. Затова те смятат, че тя помага за бързото им размножаване, което води до по-голямо наддаване на тегло в сравнение с консумацията на други масла.
“За да разберете какво се случва, си представете, че мастните клетки са армия. Когато давате олеинова киселина, първоначално това увеличава броя на войниците в нея, което създава по-голям капацитет за съхранение на излишни хранителни вещества. Това означава, че с течение на времето може да се появи затлъстяване, което
по-късно да доведе до сърдечносъдови заболявания или диабет,
ако не се контролира”, обяснява доктор Рудолф.
Тъй като изследването им е правено само върху животни, учените не са категорични, че същите данни ще се получат и при тестове върху хора. Те обаче са на мнение, че е много вероятно да е така, защото съществуват и други проучвания, които показват, че зехтинът може да насърчи покачването на тегло повече от други мазнини. Има обаче и такива, които свързват олеиновата киселина с поддържане на добро здраве. Затова зехтинът се препоръчва в редица диети и се сочи като средство за подобряване на здравословното състояние, постигане на дълголетие, по-ниски нива на възпаления в тялото, на риск от затлъстяване и сърдечни заболявания. Освен това олеиновата киселина се среща и в други смятани за полезни храни като сирене, яйца, авокадо.
“Не искаме да кажем, че трябва да спрете да ги ядете. Основното ни послание е умереност и консумация на мазнини от различни източници. Приемането на малко олеинова киселина изглежда полезно, но по-високите и продължителни нива могат да бъдат вредни. Това изключително много се отнася за тези, които са изложени на риск от сърдечни заболявания”, посочва доктор Рудолф.
Въпросът е как да се определи кое количество е здравословно. С уговорката, че за всеки човек то е различно, тъй като много зависи от неговия метаболизъм, други американски учени тестват преди години как консумацията на зехтин се отразява на лошия холестерол, който е предпоставка за различни здравословни проблеми. Те включват в проучването си хора на възраст от 18 до 79 години, при които е открит висок риск от сърдечни заболявания. В продължение на четири седмици ги държат на пълноценна растителна диета. Разликата е, че ястията при част от доброволците са приготвени с четири супени лъжици зехтин дневно, докато при други само с една чаена лъжичка. Подлагат ги и на различни медицински тестове. Така в края на изследването откриват, че и при двете групи има
намаляване на нивата на лош холестерол,
но при консумиралите по-малко зехтин ефектът е по-голям. “Това ни кара да смятаме, че приемът на по-малки количества е по-полезен за здравето на сърцето, отколкото се смяташе досега”, обяснява водещият автор на проучването доктор Моника Агаруал.
По принцип учените казват, че всеки трябва да се консултира с диетолог, когато определя колко зехтин да консумира, защото има значение и какви други мазнини яде. Все пак има някои ориентири, които може да следва. Сред тях е препоръчителното количество калории, които идват от мазнини. То е около 500 или 50-60 грама дневно при общ прием на калории между 1500 и 1800. Тъй като една супена лъжица зехтин съдържа 120 калории или 14 грама мазнини, е лесно да се надхвърли препоръчителното количество, особено ако се разчита само на маслото от маслини.
Коментари