Макар и да не е на умирачка, псориазисът е сериозна, лоша болест. Това е имунно заболяване и най-често засяга кожата и ставите, но може да обхване също пръстите на ръцете и на краката, гениталиите и даже устата. Някои го свързват като съпътстващо състояние с диабета. Докторите са убедени, че има връзка и с артрита.

Ако не му се обръща внимание, се обостря и става все по-лошо. Лекува се локално с намазване с тазаротен, емолиенти и кортикостероиди, като те може да се прилагат и заедно, за да се допълват.

Има обаче и друга линия на лечение и, която също е ефикасна - пак локално, но с билки. Те облекчават симптомите - възпаление на кожата, зачервяване, удебеляване и сърбеж, а също и ставните болки. Повечето страдащи от псориазис прилагат наведнъж и двете линии на лечение - с билки и с лекарства, и това се насърчава от лекарите. Както и при други болести тук народната медицина е с призната ефикасност от официалната.

Има ли псориазис, човек трябва да се научи да го държи под контрол. Препоръчват алое вера, но ефектът от него е малък. Затова пък лютите чушлета в някои случаи са като балсам.

Веществото в тях, което действа, е капсаицин. На него се дължат сълзите, като се подлютиш. При намазване много бързо облекчава и 4-те симптома на псориазиса. Освен това действа и обезболяващо като всичко лютиво впрочем. И зъб да те боли, като се подлютиш, не го усещаш. Хубавото му е, че капсаицинът се понася добре и няма странични ефекти като кортикостероидите.

Приложение

Мястото се натрива с чушле, което си отхапал почти цялото. Защото най-люто е около семките. Може и с капсаицин за мазане от аптеката. Казва се "Капсагел", но може да го продават и под друго търговско име - с рецепта или без.

Да внимават обаче хората с болно сърце, с високо кръвно и със съдови заболявания. Ако след намазване усетят, че се задъхват, този мехлем не е за тях.