Следенето на кръвното налягане предотвратява усложненията от аритмия

Какво представлява аритмията?

Аритмията е силно нарушение на естествения сърдечен ритъм - когато сърцето бие по-бързо, по-бавно или неравномерно от нормалното (излиза извън ритъм). Според скоростта на сърдечната честота аритмиите се групират на: тахикардия (ускорен сърдечен ритъм, над 100 удара в минута) и брадикардия (забавен сърдечен ритъм, под 60 удара в минута). Важно е да се знае, че сърдечната честота се отчита, когато сме в покой.

Аритмията може да засегне всеки, дори здравите хора, които нямат никакви сърдечни проблеми. Причините са много и различни, част от които са: тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол, чест прием на кофеинови напитки, стрес, заболявания на щитовидната жлеза, висока температура. Промени в сърдечния ритъм възникват също така и при тренировка, вълнение и по време на сън.

Типични симптоми, с които се проявява аритмията, са: сърцебиене, учестен пулс, болка в гърдите, задух, замаяност. Не е изключено и да имате сърдечна аритмия, която не се отличава с ясни симптоми или пък те да не са забележими. Ето защо лекарите съветват ежедневно да измервате кръвното си налягане и препоръчително да използвате такъв апарат, който отчита излизането извън ритъм.

SENDO ADVANCE 3 е напълно автоматичен, дигитален апарат за измерване на кръвното налягане, който гарантира клинична точност на измерванията в домашни условия. Лесен за употреба и разполага със съвременна технология HIRA, която отчита нарушенията в сърдечния ритъм - аритмията. Засича и анализира всяко отклонение от нормалния сърдечен ритъм, а след това сигнализира за възможен риск. В случай на отчитане на аритмия апаратът съхранява направения запис в паметта си. Тази функция е много полезна, когато отидем на преглед при кардиолог и му съобщим какви точно са ни оплакванията и съответно какви нарушения и кога са били отчетени.

Аритмията може да бъде напълно безобидна или животозастрашаваща. В някои случаи се проявяват за кратко и не се отразяват на сърдечния ритъм. Продължителността на проявата е ключова за последствията.

Усложнения

Освен скоростта на сърдечния ритъм, аритмиите имат още едно подразделение - според мястото в сърцето, където възникват - предсърдни и камерни. Сега ще разгледаме всеки подтип и възможните му усложнения.

  • Предсърдно мъждене – характеризира се с ускорен пулс поради хаотични електрически импулси в предсърдията. Това води до бързи, некоординирани слаби контракции. Симптомите на мъжденето са чувство за ускорено сърцебиене, замайване, умора, задух, болка в гърдите. Най-сериозното усложнение, което крие предсърдното мъждене, е развитието на инсулт.
  • Предсърдно трептене – тук сърдечните удари са по-организирани и по-ритмични. Предсърдното трептене също може да доведе до сериозни усложнения като инсулт.
  • Камерната тахикардия – характеризира се с бърз, редовен сърдечен ритъм. Бързият пулс не позволява на камерите да се пълнят и свиват ефективно, за да изпомпват достатъчно кръв към тялото. Камерната тахикардия може да не създава сериозни проблеми, ако имате здраво сърце, но може да изисква и незабавно медицинско лечение, ако имате сърдечно заболяване.
  • Камерно мъждене – камерите „треперят“ неефективно, вместо да изпомпват необходимата кръв към тялото. Най-честият симптом е загуба на съзнание.

За възникване на брадикардия съществуват най-различни причини, някои от които са метаболитни, ендокринни заболявания, неточна доза и прием на лекарства за високо кръвно. Не е задължително обаче брадикардията да се дължи на някаква болест. При спортистите е напълно възможно да има забавен сърдечен ритъм и въпреки това сърцето да е способно да изпомпва достатъчно кръв към цялото тяло.

Ключът към намаляването на риска от аритмия е грижата и превенцията. Най-добрият начин да се грижим за сърдечното си здраве е като се целим да спазваме по-здравословен начин на живот – да се храним добре, да спортуваме, да превъзмогнем вредните си навици. Превантивните мерки, които можем да предприемем у дома са, като проследяваме стойностите си на кръвното налягане и потърсим навременна медицинска помощ, ако има отклонение от нормата.