Днес отбелязваме Световния ден на доброто и на незрящите хора

Днес отбелязваме Световния ден на доброто. Ако правиш добро, те чака дълголетие - до това заключение стигат учените от университетите в Мичиган и в Бъфало. Освен това добрите хора боледуват по-малко, имат добър имунитет и здраво сърце.

В продължение на 5 г. професионалисти наблюдават семейния живот на над 400 двойки. Резултатите са повече от задоволителни - партньорите, проявяващи внимание и загриженост един към друг, боледуват два пъти по-рядко, а отзивчивите хора живеят средно с 9 години по-дълго от останалите.

Оказва се, че има връзка между това да бъдеш добър и да помагаш на околните, без да очакваш нещо в замяна, безкористността и по-малкия риск от ранна смърт. Проучванията сочат, че хората, които правят добро, изпитват по-ниски нива на стрес.

От Университета на Уисконсин-Медисън пък достигат до извода, че алтруистите в офиса са по-склонни да бъдат отдадени на работата си и по-рядко я напускат. Освен това добрината подобрява психичното ни здраве, кара ни да се чувстваме по-щастливи заради повишеното ниво на хормоните на щастието - серотонин, ендорфини, допамин и окситоцин, както и да не изпадаме в депресивни състояния.

На 13 ноември 1998 г. в Токио е открита първата конференция на Световното движение за доброта, в която участват Австралия, Канада, Япония, Тайланд, Сингапур, Великобритания и САЩ. Тогава е приета Декларацията на добротата, която “проповядва” на хората да забравят самолюбието, да мислят повече за другите около тях, както и да спрат да робуват на расовите, половите и религиозните различия. Френският художник Орел създава специален символ за случая - открито сърце.

На тази дата отбелязваме и Международния ден на слепите хора. През 1946 г. ООН целенасочено избира датата 13 ноември - тогава е роден френският благородник Валентин Аюи, който дава гласност на несправедливостта към незрящите хора и се заема да направи живота им по-достоен.