• Аз съм голям щастливец, че се излекувах и съм жив, казва актьорът, който дълго време крие дори от приятелите си как е преживял битката с автоимунния васкулит
  •  Днес звездата от “Двама мъже и половина” е добре, ходи на ски с жена си и децата си, обожава планинарството и дори бяга благотворително в Нюйоркския маратон

Една сутрин през 2019 г. Ащън Къчър се събужда, отваря очи, разтърква ги, но едва вижда. Пред погледа му сякаш е паднала пелена, а главата му се пръска от болка. През следващите дни положението се влошава.

“Започнах и да не чувам. Не можех да пазя равновесие, едва пристъпвах”, разказва звездата от “Двама мъже и половина”. Кризата продължава повече от две седмици и съпругата му Мила Кунис е разтревожена.

“Нещо с теб сериозно не е наред”, безпокои се актрисата с украински корени и го кара да отиде на доктор.

Първоначално лекарите не могат да сложат диагноза

После се обединяват около мнението, че 42-годишният тогава Къчър страда от рядка форма на васкулит.

Това автоимунно заболяване причинява възпаление на кръвоносните съдове, стеснява ги, ограничава и дори може да прекъсне притока на кръв. Понякога, макар и рядко, то уврежда органите и образува аневризма, която, ако се спука, е възможно да настъпят вътрешно кървене и смърт.

Холивудската звезда се лекува в продължение на една година. Повечето време е на легло, но след лечение, почивка и тренировки се оправя напълно. Крие обаче от приятели и медии какво е преживял.

Миналата година в джунглата на Коста Рика той снима епизод от риалити сериала “В дивата пустош с Беър Грилс” и в частен разговор признава на Грилс за болестта си. Думите му са филмирани и излъчени без негово съгласие по тв.

Къчър е принуден да говори. Преди няколко месеца в епизод от тв шоуто на легендарния онколог и личен лекар на Стив Джобс д-р Дейвид Ейгъс

той се изповядва, плаче и показва болния си брат близнак Майкъл

“Аз съм голям щастливец, че се излекувах и съм жив”, благодари на съдбата актьорът. Майкъл няма този късмет. Той се ражда с церебрална парализа. На 13 г. се разболява от вирусен миокардит и се налага сърдечна трансплантация.

“Исках да се хвърля от балкона, да умра и да даря на брат си сърце - разказва Ащън, стиснал ръката на Майкъл. - Но се намери донор и всичко мина добре. С татко го посетихме в интензивното. И точно тогава сърцето му спря. Видях на монитора правата линия и чух онзи пищящ звук…” Лекарите се разтичват, а баща му го грабва и го извежда от стаята. “Бях в ада”, хлипа той.

Но Майкъл прескача този трап. Само и само за да рухне в друг – лекарите откриват в тялото му опасен тромб и се налага нова операция на открито сърце. В тази част на разказа се налага Майкъл да успокоява Ащън.

Но връзката между близнаците невинаги е била така покъртително затрогваща. Когато брат му става известен (факт, за който голям принос има бившата му съпруга Деми Мур), Майк започва силно да му завижда, да ревнува, признава самият той.

През 2003 г. двамата задълго късат отношенията си, защото Ащън си позволява публично да разкаже за церебралната парализа на брат си, която той крие.

Но сега братята са си простили. Сближила ги е и болестта на Ащън Къчър, която също е сериозно изпитание. При нея имунната система - бели кръвни клетки и антитела, погрешно атакува и възпалява кръвоносните съдове – артерии, вени, капиляри, и може да предизвика тежки поражения. Тази група болести почти не се развива в детството, обясняват лекарите.

Васкулитът има много форми, вариращи от леки до средни и тежки според вида на кръвоносните съдове, които поразява. Причините за появата му не са напълно изяснени, но е възможно грешката на имунната система да е резултат от алергия или някакъв възпалителен процес.

Болестта, от която страдат

230 000 американци, обикновено минава за няколко седмици,

но може да трае и с години. Симптомите са температура, умора, мускулни болки, значителна загуба на тегло. Понякога те са толкова леки, че остават незабелязани.

Тежки усложнения и некроза на тъканите може да настъпят, ако съдът се възпали дотолкова, че да блокира притока на кръв към части от тялото. Появата на аневризма и спукване на кръвоносен съд е смъртоносна, но това се случва рядко. Така стана с американския режисьор и актьор Харолд Реймис, който през 2014 г. почина на 69 г.

Иначе васкулитът обикновено отшумява сам. По-тежките възпаление се лекуват със стероиди. Къчър не разкрива дали е ползвал такива, или е чакал болестта да отмине сама. Съдейки по симптомите, той вероятно е страдал от възпаление на средно големите съдове - разновидност, известна като болест на Бехчет или болест на Кавазаки. Това, за което актьорът охотно говори, е едногодишният отдих от професионални ангажименти и усилени физически тренировки. Изтъква и подкрепата от Мила Кунис, с която са се клели да са “заедно в здраве и болест”.

Днес най-важното за актьора е отново да се радва на живота. Той ходи на ски с жена си и техните малки дъщеря и син. Обожава планинарството, посети Антарктида и миналата година бяга благотворително в Нюйоркския маратон.

Актьорът оценява вниманието на публиката, но не обича да го съжаляват.

“Постоянно ме питат как съм. Не виждат ли че бягах в проклетия маратон, значи съм добре. В крайна сметка всеки минава през някаква гадост”, ядосва се той. Не съжалява обаче, че е разказал публично за болестта си. “Защото това може да помогне на други, които страдат от нея. А така ще помогне и на мен.”