"Най-вече процедурата приключи и България има договор за доставка на медицински хеликоптери. Но трябва да е ясно - хеликоптерите не решават нищо сами по себе си. Те са най-лесната част". Това каза президентът Румен Радев, който откри „Академия по планинска медицина“ в Университетската болница „Лозенец“.

"Ние трябва да имаме летателен апарат, подготвен да излети във всеки момент. Трябва да имаме инженерно технически състав, медицински състав, подготвен. Трябва да имаме бази със специални хангари, трябва да има сложна система за комуникация. Трябва да имаме и лицензирани площадки на медицински заведения в цялата страна. Трябва да имаме оперативен координационен център. Тази система е много сложна, подготовката на хората и изграждането й ще отнеме много време" заяви Радев.

Според него е положена силна основа, но трябва непрекъсната координация, за да сглобим тази сложна система в едно. Той припомни, че още от лятото ще имаме два хеликоптера на лизинг. "Започваме там, където е най-лесно. На летище Враждебна и Долна Митрополия. Факт е, че ще има площадки и в Ямбол, и в Сливен, и в Русе и навсякъде в страната. Според сезона хеликоптерите ще могат да домуват на различни места", обясни президентът.

По думите му два хеликоптера ще бъдат оборудвани специално за планинско спасяване. Те ще са разположени в близост до планинските райони.

"Най-важното е да се осигури безопасност, изискват се много знания, организация и подготовки. Надявам се до 2026 г. да имаме разгърната система", обясни още Радев според него хеликоптерите в другите държавите се ползват предимно в катастрофи, но у нас ще се ползват за мозъчно съдовите заболявания.

Радев заяви и че тази година е била най-силната в туристически план и има 24% ръст на туристите в зимните курорти в сравнение с миналата година.
"Надявам се, че поставяме началото на едно специфично опознаване на планинската медицина. Това каза директорът на болница Лозенец Христо Стоянов.

Целта на академията е да започне обучение на специалисти в специфичната област на планинската медицина. Включените в програмата теми са значими както в контекста на поставяне на началото на Системата за въздушна медицинска помощ HEMS, така и за по-добрата координация между Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и спасителните служби в Спешната планинска медицина.

Организатори на Академията са УМБАЛ „Лозенец“ със сътрудничеството на Българското дружество по планинска медицина.