Ново кръвно изследване засича болестта още преди първия стадий

Започнаха първите тестове на бъдещето на лечението на рак, дори обявено като "свещения граал". След доста успешен тест на пациенти със заболяването, новият тест който ще засича туморите година преди да се формират, вече се ползва във Великобритания.

"Това е първият пан-раков тест на кръвта", обясни Ашиш Трипати, основател и изпълнителен директор на Tzar Labs, както и председател на УС на Epigeneres Biotech, индийската фирма, която първа разработи теста през 2021 г. Последният доклад за него бе публикуван този месец в списанието Stem Cells.

"Ние го засичаме по-рано от всяка известна технология до момента. Дори преди тумора да бъде образуван", допълва Трапати в интервю с медицинския адвокат Дипак Чопра.

"Те само го засичаме на този етап. Дори можем да кажем какъв вид рак и къде се образува. Директно от един тест на кръвта", допълва той.

При тестването на 1000 пациенти - 500 здрави и 500 с рак, учените са успели да засекат очакване на формиране на тумори в 25 вида на заболяването, включително и на най-опасните като рак на гърдата, на панкреаса и дробовете. Дори при някои участници в групата "здрави", се открива, че имат предизпозиция към рак в бъдеще.

"Нямахме нито един фалшив положителен резултат. Нито един", допълва Трипати.

Болници във Великобритания вече използват новия метод, като се очаква той да влезе и в САЩ.

"Да откриеш рака в ранен стадий е свещения граал в битката с него", категоричен е д-р Шериф Рауф, гастроентеролог, който води експеримента в лондонската болница "Свети Бартоломей". "Нормално това е труден процес. Много пациенти в момента минават скенери, биопсии и клинични изследвания. Да имаш един тест на кръвта, който засича рака в най-ранен стадий, дори преди да се формира, означава много спасени животи. Това ще промени изцяло битката с болестта", допълва той.

Подходът на екипа на Трипати е напълно различен от досегашните. Той се фокусира върху стволовите клетки с биомаркер за рак. Досегашните търсят туморни клетки, които вече може да са го образували. Това помага да се определи дали се задава рак на хоризонта доста преди тези клетки да се развият и да образуват тумор.

Всички клетки - добри или лоши, започват като стволови, а тези, които след това формират тумори имат генетични маркери.

По принцип трябват 1 милиард ракови клетки, за да се формира тумор от 1 кубичен сантиметър. Това е прекалено малко, за да бъде открит от скенера. Но в тялото първоначалният тумор отделя ракови клетки, докато расте, които влизат в кръвообращението и предизвикват метастази.

Всички досегашни тестове търсят напълно формирани туморни клетки, които са в кръвта. Това дори понякога предизвиква и фалшиви отрицателни тестове. Защото просто в една проба може да липсват.

"Тук е пробивът ни. Всяка биопсия търси туморни клетки в периферното кръвообращение. Но много малко туморни клетки циркулират в началната фаза на рака", обяснява Трипати.

И заболяването достига до трети и четвърти стадий, когато се открива, но в някои случаи е прекалено късно.

С новия "прогнозиращ" тест се засича рак в първи и втори стадий. Дори 18 месеца предварително може да се засече дари има клетки, които могат да развият рак. Това дава огромно предимство на лекарите, които с целево лечение могат да спрат развитието на тумора.

Има добри новини и за тези, които вече са диагностицирани с рак. Докато обикновените биопсии помагат само да се определи дали туморът е злокачествен или не, то новият тест показва точно кой орган бъдещите ракови клетки ще атакуват. И е неинвазивен.

"Последните данни в САЩ показват, че в момента, в който си направиш биопсия, активността на тумора се ускорява. При нашият тест се правят колкото проби са необходими", обяснява Трипати.

Поради това новият метод може да се използва и за установяване на това дали лечението действа. "Тялото обикновено реагира на 15-ия ден. Няма как да ходиш на биопсия на всеки две седмици. Сега ще може да се проверява", обяснява Трипати.