Ние от “Бридж Медикал“ се гордеем, че отново ще посрещнем водещия трансплантолог на Турция – проф. д-р Баръш Акин

На 24 и 25 февруари 2023 г. проф. д-р Баръш Акин от Група болници „Флорънс Найтингейл“-Истанбул ще консултира безплатно пациенти – кандидати за бъбречна трансплантация в град Пловдив.

Проф. Баръш Акин ще бъде придружен от доц. д-р Айше Синангил,  специалист по нефрология, която провежда наблюдението на пациентите, на които е извършена бъбречна трансплантация.

За консултациите пациентите трябва да запазят предварителен час, както и да носят епикризи и актуални лабораторни изследвания.

  • За предварително записване и допълнителна информация се обадете на следния телефон – 0888 912 702.
  • Срещите с пациенти ще се проведат на 24 и 25 февруари 2023 г. в офиса на “Бридж Медикал” на адрес: бул. Цар Борис III Обединител“ № 120, град Пловдив.
  • Инициативата е част от поредица безплатни консултации на Група Болници „Флорънс Найтингейл“ Истанбул, чрез които на българските пациенти се предоставя достъп до най-добрите специалисти и до последните достижения в медицината.

Кой е проф. д-р Баръш Акин?

Дипломирах се в Медицинския факултет на Анкарския университет и специализирах обща хирургия в същия университет. Завърших програма за специализанти по трансплантационна хирургия в Щатския университет на Охайо между 2001-2004г.

Получих наградата за „млад научен изследовател“ през 2004 г. на Конференция на американските трансплантолози и получих сертификат за лицензиран хирург за трансплантация на бъбрек и панкреас от Американската асоциация на хирурзите по трансплантация.

След завръщането ми в Истанбул през 2004г., аз положих началото на програмата за бъбречни трансплантации в болница Флорънс Найтингейл. Фокусът ми на работата бяха техниките за имуносупресия и нефректомия на жив донор.

След като оптимизирах процедурата за ръчно асистирана лапароскопска нефректомия на донор с преминаване към ретроперитонеален достъп, в момента се концентрирам в ретроперитонеоскопска ръчно асистирана нефректомия на донор и роботизирани техники при трансплантацията на бъбрек. Също така ръководя и референтен център за съдов достъп за хемодиализа.

От страна на образователни проекти преподавам в курса за Нефректомия на жив донор (LIDO) от 2016 г. и в курс „Хесперис“ на Европейското общество за трансплантация на органи през 2019 г.

Председател съм на курсовете и събранията на  Международната мрежа по трансплантации от 2017 г. насам. В момента съм професор по хирургия в Научния университет на Истанбул и директор на програмата за трансплантация на бъбрек и панкреас на Университетската болница Флорънс Найтингейл в Истанбул.

Годишно извършваме 120-130 бъбречни трансплантации. Нашата модерна Лаборатория за тъканно типизиране обслужва и няколко други центъра за трансплантация от региона и играе ключова роля в нашата програма за трансплантация на пациенти с повишена чувствителност.

Имаме и програма за трансплантация на пациенти с несъвместимост в кръвната група. Първоначално предпочитаме да намерим подходяща двойка от тези пациенти с несъвместимост в кръвните групи и високо чувствителните пациенти от многобройните участници в нашия списък за кръстосано донорство.

Предлагаме програми за обучение на нефролози и трансплантационни хирурзи. Тъй като сме извършили най-голям брой ръчно асистирани ретроперитонеоскопски нефректомии на донор, обучаваме хирурзи на ендоскопски донорни нефректомии, особено в началото на програмите им.

Получава наградата за „Млад изследовател” на срещата на Хирурзите по трансплантация в САЩ през 2004 год.

Д-р Акин се връща в Истанбул през 2004 год. и започва една от първите програми за бъбречна трансплантация при частна практика в Турция, болница „Флорънс Найтингейл“. През 2007 год. Получава степента „доцент“.

Д-р Акин извършва първата ръчно-асистирана лапароскопска донорна нефректомия в Турция. През 2009 год. разработва техниката на донорна нефректомия до ретроперитонеоскопска ръчно-асистирана техника, за да намали риска от наранявания в корема, както и абдоминалните адхезии.

Д-р Акин е извършил над 1500 ретроперитонеоскопски донорни нефректомии без сериозни усложнения.

Представял е хирургическия си опит на международни срещи в САЩ и Европа. Извършил е над 1500 бъбречни трансплантации по време на обучението си в Турция с успеваемост през първата година между 95 – 97%, която е сходна с успеваемостта на съвременните центрове в САЩ.

Участвал е в 800 случая на процедури за съдов достъп по време на обучението си в щата Охайо и е имал шанса да се обучава при д-р Мичъл Хенри, почетен председател на Обществото за съдов достъп в Америка. Извършил е над 4500 съдови достъпа по време на практиката си в Турция. Днес той управлява Центъра по съдов достъп, който извършва 60 – 70 съдови достъпа на месец. Президент е на Обществото за съдов достъп в Турция. Също така е и професор по обща хирургия в Научния университет на Истанбул и Директор на програмата за трансплантации към Университетската болница „Флорънс Найтингейл“ в Истанбул.

Трансплантация на бъбрек от жив донор при несъвместимост в кръвните групи

Вече е възможна и трансплантация от жив донор при различни кръвни групи на пациента и донора. Благодарение на иновативни разработки някои пациенти са подходящи за извършване на бъбречна трансплантация без да има съвместимост в кръвната група. Извършването на определени изследвания и прилагане на съвременна имуносупресивна терапия позволява приемането на трансплантирания орган от реципиента. 

Ретроперитонескопски метод

Д-р Акин работи с техника, която е разработил за експлантиране на бъбрек от жив донор чрез ретроперитонеоскопски метод, който позволява да се намали риска от наранявания в корема, както и абдоминалните адхезии. Този метод е за предпочитане, тъй като е щадящ за донора и позволява по-бързо и безпроблемно възстановяване.   

Роботизирана хирургия при бъбречни трансплантации

Системата за роботизирана хирургия „Да Винчи“, разработена от НАСА за дистанционно опериране на астронавтите в космоса, се използва в болница „Флорънс Найтингейл“ Истанбул за трансплантация на бъбреци.

Системата за роботизирана хирургия, която е използвана за първи път в света в САЩ, бързо се разпространява и в европейските държави. Проф. д-р Баръш Акин от центъра за бъбречни трансплантации към болница „Флорънс Найтингейл“ Истанбул съобщи, че роботизираната хирургия вече се използва и при трансплантирането на бъбрек, което се извършва по-безопасно от традиционния метод за трансплантиране.

Предимство при прецизни операции

Според проф. Акин при операциите за трансплантация от жив донор чрез роботизирана хирургия, хората, които даряват бъбрек на близките си изпитват по-малко болка и по-малко проблеми през следоперативния период. Професор Акин изтъква, че „При системата „Да Винчи“ хирургът движи ръцете на робота, сякаш движи собствените си ръце и по този начин осъществява трудни и прецизни операции.“

„Не уврежда тъканите“

Професор Акин твърди, че Системата за роботизирана хирургия „Да Винчи“ позволява бъбрекът да се експлантира без да се увреждат тъканите. Роботизираната хирургия „Да Винчи“ намалява оперативните рискове за донора и позволява изваждането на бъбрека да се извърши с по-малки разрези, а болката след операцията да бъде по-малка.

Трансплантацията на бъбрек е най-добрата възможност за лечение на пациенти с хронична бъбречна недостатъчност.

Макар и хемодиализата да е животоспасяваща за тях, то нито тя, нито каквато и да е машина не може да замести естествения орган. Бъбрекът е чудодеен орган, който работи с изключителен синхрон с тялото и филтрира много големи количества кръв. Докато хемодиализата се извършва три дни в седмицата за по 4 часа, бъбрекът работи непрекъснато 24 часа в денонощието. При липсата му в здравите органи се натрупват токсини, които увреждат тъканите и влошават качеството на живот. При трансплантиране на нов орган тези неблагоприятни ефекти липсват, а продължителността на живота се удължава. Група Болници „Флорънс Найтингейл“ Истанбул Ви предоставят възможността, операцията, която ще промени в изключително положителна насока живота Ви – трансплантацията на бъбрек, да се извърши от най-изтъкнатите специалисти в сферата си, като проф. д-р Баръш Акин.

https://bridgemedicalbg.com