В писмо, написано до биографа си на 28 октомври 2022 г., папа Бенедикт XVI признал, че безсънието било причината за оттеглянето му преди десет години начело на Католическата църква. „Отказах се заради безсъние, не можех повече да спя”, признал пред Петер Зеевалд почетният папа малко преди да почине, както съобщиха италианските медии.

На 11 февруари 2013 г. Бенедикт XVI обяви отказването си от престола на Свети Петър. Тогава той каза, че стигнал до сигурното убеждение, че заради напредналата си възраст не разполага с необходимите сили да управлява Църквата по необходимия начин. Тогава той не се задълбочи в повече подробности. В писмото си до Зеевалд обаче Бенедикт XVI, който почина на 31 декември 2022 г., посочва, че основният мотив бил безсънието, което го тормозело от Световния ден на младежта в Кьолн, или от август 2005 г.

Германското списание „Фокус” съобщи предварително новината за написаното от Йозеф Рацингер в биографията му. Почетният папа признал пред Зеевалд, че навремето предписаните му сънотворни хапчета от личния му лекар функционирали, но с течение на времето тяхното действие се изчерпало. Обратът настъпил през март 2012 г., след посещението на Бенедикт XVI в Мексико и Куба, когато той се върна напълно изтощен. Тогава узряло и решението му, че трябва да се оттегли.