Не е тайна, че работата в градината е полезна за здравето. Градинарството съчетава и четирите вида упражнения: за сила, издръжливост, баланс и разтягане. Редовната активна работа със земята ще помогне за поддържане на отлична физическа форма и здравословно тегло, укрепване на здравето и имунитета.

Активното градинарство за 30-45 минути на ден се квалифицира като средно ниво на физическа активност.

Дори тези кратки периоди на интензивно градинарство, ако се правят редовно, могат да помогнат за укрепване на ставите и костите, да увеличат гъвкавостта на тялото и да намалят кръвното налягане, холестерола и риска от диабет. А три часа умерена и разнообразна работа в градината по енергийни разходи се равнява на час интензивна тренировка във фитнеса.

Съветите на невролога

  • Не се преуморявайте! Работата в градината "от изгрев до залеза" е пряк път към апоплексичен удар. Не вдигайте тежести - за това има колички.
  • За да се чувствате добре, в горещите дни, докато работите в градината, пийте поне два литра вода. Когато излизате, не забравяйте да носите шапка и дрехи от лек памук или лен.
  • В опасните часове - от 12 до 16 - е по-добре да не се появявате на слънце.
  • Опитайте се да избегнете „позата на градинаря“ – с главата надолу, тъй като отново натоварвате гръбначния стълб и ставите. В това положение се нарушава кръвоснабдяването, което може да доведе до припадъци и инсулти.

По-добре е редовно да сменяте позициите на всеки 10-15 минути. Използвайте градински инструменти с дълги дръжки, а ако трябва да копаете в земята, по-добре е да вземете ниска пейка или столче.

  • Не е за препоръчване да работите върху хълбоците си, защото свитите колене притискат артериите и вените, през които циркулира кръвта.

Идеалният вариант е да вземете наколенки и да работите на четири крака. В този случай естествената деформация в долната част на гърба се запазва и натоварването се разпределя равномерно.

Трябва да станете от тази позиция плавно, опирайки се на едно коляно.

  • Тренирайте кръвоносните съдове. Ако летните условия позволяват, вземайте душ сутрин и вечер, за предпочитане контрастен, като сутрин завършвате с хладка вода, а вечер – гореща. Ако няма душ, можете да се обливате с умерено хладка вода веднъж на ден.

Правилното хранене също ще помогне за поддържането на кръвоносните съдове: зеленчуци, плодове, кисело-млечна храна. Месо и сладкиши - минимум.

Как влияе градинарството...

Стомах

Като се "срещате" редовно с бактерии по време на обработка на почвата, вие тренирате имунната система и регулирате работата на стомаха.

Сърце

Градинарството помага за укрепване на сърдечния мускул и също така повишава общата издръжливост на тялото. Всичко това от своя страна намалява риска от инфаркт и инсулт.

Мускули

Градинарството включва почти всеки мускул в тялото ви, особено гърба, ръцете, корема, задните части и бедрата. Силните и тонизирани мускули подобряват стойката и могат да предпазят тялото от наранявания и много здравословни проблеми в бъдеще.

Баланс и гъвкавост

Редовното разтягане укрепва мускулите на глезените и краката, което подобрява баланса и гъвкавостта. Съгласете се, в този живот е много важно да стоите здраво на краката си. И в буквален и в преносен смисъл.
Удивително е какви "бонуси" за здраве ни дават няколко часа работа в двора. Кой би си помислил, че градинарството е лекарство за ума, тялото и душата! Но просто трябва да разберете: във всичко трябва да има мярка. В противен случай здравата работа на обекта може да се превърне в болнично легло.

За по-добра психика 

Градинарството може да намали стреса, безпокойството и депресивните симптоми, установиха психолози от Университета на Флорида. Според проучването подобрения в емоционалното представяне са наблюдавани при група жени, които се грижат за растенията два пъти седмично, дори и тези, които никога преди не са правили това.

В проучването са участвали 32 жени на възраст от 26 до 49 години без вредни навици и хронични заболявания. Те не са приемали лекарства за тревожност и депресия, които биха могли да повлияят на резултата.

Половината от участниците са ходили на уроци по градинарство, а другата половина на уроци по изкуство.
Участниците преминават поредица от тестове за нивото на тревожност, стрес, депресия и общо емоционално състояние. Изследователите установяват, че резултатите са идентични и за двете групи. Нещо повече, някои характеристики са дори по-добри в градинарската група.

„Минали изследвания показват, че градинарството помага за подобряване на психичното здраве на хора със съществуващи заболявания или проблеми. Нашето проучване показва, че здравите хора също могат да подобрят психическото си благополучие чрез градинарство“, казва водещият автор Чарлз Гай.