Планът за справяне с пандемията е грешен и заради това ще се провали, смята бившият министър на здравеопазването Илко Семерджиев по Нова телевизия.

Интензивните легла да са последният критерий, който трябва да се употребява, защото при него смъртността е над 60%, смята той.

В такъв случай се пропуска началната точка - личните лекари. Пропускаме специализираната болнична помощ - и тях ги пропускаме. Пропускаме всичко и отиваме на най-високия етаж, критикува Семерджиев.

В крайна сметка няма да се вземат никакви мерки, смята той. Вместо да се опитваме да пазим здравите, ние пускаме хората улицата и чакаме да се напълнят интензивните легла.

Направихме грешки още в началото. Превърнахме болниците в дистрибутор на заразата. Всички, които трябваше да се лекуват и нямат коронавирус, трябваше да продължат работят. Трябваше да има една болница на област, която да е за COVID-19.

Така стигнахме до свръхсмъртност от 39 644, от които само 7000 не са свързани с коронавируса.

Според него тотален провал има при ваксинирането. Правителството на Бойко Борисов е оставило нивото на нововаксинираните на 39 000 на ден, служебното свалило тази цифра до 10 000, а за вчера са 3200. Ваксинират се хора с бустерна доза.

Илко Семерджиев е категоричен, че процесът трябва да се управлява на ниво вицепремиер, а не на местно ниво, както бе решено.