Рекордната сума надхвърля 6 пъти похарченото през 2009 г. срещу свинския грип и близо 9 пъти това срещу първия SARS

Доклад: До 2025 г. ползите ще стигнат $466 млрд.

Безпрецедентните 25 милиарда долара (20,5 млрд. евро) струва разработката само на 9 от 63-те тествани върху хора ваксини срещу COVID-19. Данните са на британската аналитична компания Airfinity, цитирана от Би Би Си. За сравнение инжекционните препарати срещу свинския грип през 2009 г. се изчисляваха между 8 и 10 милиарда долара, а тези срещу първия SARS през 2003 г. – около 7 милиарда. За азиатския и хонконгския щам през 1957 и 1968 г. е описано, че са отишли милиони, а може би и милиарди долари.

За испанския грип отпреди век

не са могли да изработят ваксина,

макар да са пробвали различни познати варианти.

Сметката на битката с коварния коронавирус нараства до рекордните $60 милиарда (близо 50 млрд. евро), като към създаването на препарати за имунна защита се добави и дистрибуцията на договорените до момента 10,3 милиарда дози. Отделно от тези суми са разходите за медикаменти, респиратори, защитни облекла и дезинфектанти. Тяхната цена трудно може да бъде изчислена, но само ЕС сключи сделка с компанията, произвеждаща "Ремдесивир" – "Гилиъд", за доставка на лекарството на стойност 1 милиард евро. САЩ също използват главно тази субстанция. Но освен това в цял свят се прилагат антибиотици, кортикостероиди и други вещества.

Кой плаща всички тези пари?

Голяма част от колосалните суми за първите две одобрени ваксини е отпусната от американското правителство. Администрацията на Доналд Тръмп

спонсорира

US компаниите

"Пфайзер", която работи с германската "Бионтех", и "Модерна" с по 4 милиарда долара за разработката, тестването и договорените количества за своите граждани. Като донори за създаването на ваксините се включиха и филантропски организации като фондацията на Бил Гейтс, както и отделни личности като основателя на "Алибаба" Джак Ма и кънтри звездата Доли Партън. Самите компании също инвестират собствени средства.

Общо държавите в света са платили близо 6,5 млрд. паунда (8,8 млрд. долара) според данните на аналитичната компания Airfinity, цитирани от Би Би Си. Неправителствените организации са дарили 1,5 млрд. паунда (над $2 млрд.).

Всички тези космически цифри обаче имат своя смисъл. Първо – за да спасят живота на милиони хора. И второ, заради икономическите ползи от мащабната ваксинация по света. Доклад на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс установява, че те ще бъдат най-малко $153 милиарда през 2021 г. и ще се увеличат до $466 милиарда до 2025 г. При това само за 10-те най-развити страни. Тук са отчетени и прогнозите за негативните ефекти за 2020 г. на Международния валутен фонд.

Това обаче

зависи от броя на ваксинираните хора

по света. Най-много инжекционни препарати са поръчани досега от Индия – 1,6 милиарда дози. Договорените за целия Европейски съюз са на второ място по брой - над 1,43 милиарда дози от 6 компании, а преговори текат и със седма. Общността, в която процесът на имунизиране започна, поръча 300 милиона дози на първата одобрена ваксина – тази на "Пфайзер". Те струват 4,65 млрд. евро. Това означава, че единичната цена е 15,5 евро. Тук интересното е, че САЩ, които са поискали 100 милиона дози засега, ще платят повече за същия продукт – по 19,5 долара за доза.

Производителите имат поръчки и от Канада, Австралия и Чили, които са купили поне 10 милиона дози.

До края на 2021 г.

“Модерна” обеща да произведе между 500 милиона и

1 милиард дози

Единичната им цена е около 15 евро за ЕС, което стана ясно от публикация на белгийския държавен секретар по бюджета Ева де Блеекер. Колко точно струва за останалите страни, се знае само приблизително - между 25 и 37 долара за двете дози, които са необходими за един човек. Това означава, че стойността им ще варира между 12 и 17 милиарда долара според количествата.

ЕС договори 225 милиона дози за над 4 млрд. евро и за все още неодобрената ваксина на "Кюрвак". В споразумението се казва, че може допълнително да се поръчат още 180 милиона дози, когато кандидат-ваксината бъде одобрена.

В класацията на най-големи поръчки след Индия и ЕС е САЩ – с 1,01 милиарда дози засега, Канада - 358 милиона, Великобритания – 355, Япония – 290 милиона.

“Астра Зенека” и Оксфорд също

имат заявки,

въпреки че техният препарат все още не е одобрен. Сключили са споразумения за доставка на по 500 милиона дози в САЩ и Индия, 400 милиона – в ЕС, а програмата на СЗО "Ковакс", която се грижи за бедните страни, поиска 300 милиона дози.

Великобритания, Индонезия, Бразилия и Латинска Америка ще получат поне 100 милиона дози. Цената на ваксината е $3-4 според "Файненшъл таймс". Това означава, че посочените количества ще струват между 5,4 и 7,2 милиарда долара.

От организацията "Лекари без граници" заявиха, че "Астра Зенека" е обявила, че няма да търси печалба по време на пандемията, но фирмата е дала право ваксината й да се продава на по-висока цена след юли 2021 г. Разбира се, продажбите на компанията могат да са много по-високи след като стана ясно, че са обединили усилията си със създателите на руската ваксина "Спутник V". Тези дни бе обявено, че новата ваксина ще е с над 90% ефективност. Това ще се отрази и на поръчките за руския препарат. До края на 2021 г. Москва ще произведе 1 милиард дози. Единичната цена е 10 долара. Това прави 10 млрд. долара от продажби. Според руснаците производството й е струвало 1,5 милиарда рубли, което е 16,7 милиона евро.

Eдна от трите китайски ваксини

– тази на "Синовак", струва 29,6 долара за двете дози, необходими за един човек. В същото време Индонезия твърди, че тя ще ги купи за по 27,2 долара. Компанията заяви, че ще произведе 1 милиард дози, което означава, че те ще струват между 13,6 и 15 млрд. долара. Колко пари са похарчили в Поднебесната империя за

разработка и тестове на всички кандидат-ваксини, не е ясно.

Колко се дава за лечението на първия SARS и колко е спечелил бизнеса заради тежък грип, който е избил милиони, четете тук.