Преди пандемията от новия коронавирус терапевтични кучета от болницата в Станфорд, Калифорния, помагаха на пациенти и развличаха персонала по коридорите и в отделенията на лечебното заведение. Сега те служат виртуално, като повдигат духа с появата си във видеоконферентни връзки, съобщи Ройтерс.

До месец март координаторът на доброволни начала Марта Кеслър организирала от осем до десет посещения месечно в кампуса на университета в Станфорд на терапевтични кучета за студентите и персонала. С настъпването на пандемията програмата била прекратена.

"Пандемията нахлу и кучетата на практика спряха работа, защото не можехме да правим вече посещения, нямаше яснота дали заразата се разпространява при игра с животните", каза Кеслър, цитирана от БТА.
След близо месец карантина в Калифорния, тя решава да организира виртуална програма с терапевтични кучета в партньорство със здравната програма PAWS, която включва терапевтични кучета в болничното лечение. Сега всяка от виртуалните сесии се проследява от около 50 души, сред които и студенти от университета, служители на учебното заведение и служители на здравната програма.

Кучетата изпълняват номера, хапват лакомства, понякога просто дремят, докато стопаните им разказват за тях и отговарят на въпроси на участниците в сесията.

"Карат ме да се усмихвам, сърцето ми се стопля", казва Вирджиния Лий-Лиу, която работи в медицинския факултет на Станфорд и е член на групата на терапевтичните кучета. Казва, че това я освобождава от стреса.