Раждането чрез цезарово сечение удвоява възможността за неуспех на ваксината срещу морбили, предупредиха учени с публикация в сп. Nature Microbiology. Проучването на британския университет Кеймбридж и университета “Фудан” в Китай установява, че първата ваксина срещу дребната шарка морбили е до 2,6 пъти по-вероятно да бъде напълно неефективна при деца, родени чрез цезарово сечение, в сравнение с тези, дошли на света по естествен път. Според изследването чак второто убождане срещу морбили при реимунизацията на 12-годишна възраст предизвиква силен имунитет и при тях. Това означава, че имунната система на част от децата не произвежда антитела за борба с инфекцията след първото ваксиниране на 13 месеца и така остават податливи на болестта.

Изследователският екип е използвал данни за 1505 деца, които са проследявани през няколко седмици за антитела от първия месец до 12-годишна възраст. Резултатите от серологичните изследвания показали, че 12% от родените чрез цезарово сечение не изработват имунен отговор (имунитет) след първата си ваксинация срещу морбили в сравнение с 5% от децата, преминали през вагинално раждане.

Потенциалната причина е свързана с развитието на чревния микробиом на бебето – огромната популация от микроби, които естествено живеят в червата. При естествен път на раждане към детето се пренася по-голямо разнообразие от микроби от майката. Това може да засили имунната му система и да я подготви за по-адекватен отговор на ваксини срещу болести, включително морбили. За пореден път и изводите от новото проучване подчертават дългосрочните имунологични последици за човека според родилния път

Докато морбили все още е често срещана болест в Африка и части от Близкия изток и Азия, страните в Европа и САЩ бяха обявени за свободни от морбили през последните години. До момента на тревожно възраждане през 2022 г. Тогава е имало кръгло 940 случая на морбили в 41 страни в Европа и части от Централна Азия и Съединените щати, а през 2023 г. числото е вече 42 200, като през последните месеци продължава стръмно да расте. Увеличението на случаите от 2022 г. е над 45 пъти, а е едва май 2024-а.

Морбили е силно заразна въздушно-капкова инфекция, която може да доведе до тежки усложнения и при неблагоприятен ход дори до смърт. По статистика тази шарка завършва фатално при едно от хиляда болни деца.

Симптомите на морбили се появяват 10 до 14 дни след излагане на вируса. През това време той се разпространява в тялото, но няма видими признаци на заболяване. На следващ етап в рамките на 2-3 дни обикновено се появяват симптоми като умерена температура, червено гърло, хрема, суха кашлица, розови очи (конюнктивит). Характерна е появата на бели петънца със синкаво-бели центрове на червен фон по вътрешната страна на бузите. Накрая “избива” типичен за този вид шарка обрив: групи от малки пъпчици, някои леко надигнати, които общо изглеждат като червени петна по кожата.

Първо се засяга лицето. През следващите няколко дни обривът се разпространява по ръцете, гърдите и гърба, след това по бедрата, долната част на краката и дори по стъпалата. С обрива температурата се повишава - често до 40-41 градуса. Острата фаза обикновено продължава средно 7 дни. След това обривът и другите симптоми изчезват, единствено кашлицата и лющенето на кожата може да остане за около 10 дни.

Усложненията може да включват диария, повръщане, бактериална ушна инфекция, подобно на круп възпаление на гърлото, ларингит, бронхит, пневмония.

Най-тежко е, когато веднага след шарката или в месеца след нея се развие енцефалит - възпаление и оток на мозъка. Любопитен детайл, наблюдаван през последните години, е, че при хора с дефицит на витамин А в диетата по-често се установяват по-тежки симптоми и усложнения от морбили.

Човек с морбили може да заразява околните средно 4 дни преди появата на обрива и в първите 4 дни след появата му. 

Около 90% от хората, които не са боледували или не са били ваксинирани срещу морбили, ще се заразят при излагане на контакт с болен, твърдят епидемиолозите. Освен за малките деца тази шарка е много опасна и за бременните, защото болестта може да причини преждевременно раждане, смърт на плода или ниско тегло на бебето.