С желязна воля Ели Пенкова надвива тежкото заболяване 

Сваля скоростно 40 кг и няма сили да се движи 

Ели Пенкова е на 63 г. Живее в Ямбол. Мъките й започват преди повече от 30 години, когато е още млада, работоспособна и вечно усмихната учителка по история и философия.

Разболява се и за кратко време от 75 кг постепенно се стопява до едва 35. Няма сили да се движи, изпуска всички предмети, които вземе в ръцете си. От ден на ден състоянието й се влошава. Започва да я мъчи главоболие, едвам преглъща храната и дори пиенето на вода става мъчително.

Лекарите й поставят тежката диагноза левкемия. Веднага я приемат в болница и започват всички възможни изследвания, с цел да бъде установен органът, който води до високата утайка в кръвта на жената, но така и нищо не могат да открият. Изписват я от болницата - уж с подобрение. Петнадесет дни по-късно Ели отново се връща в лечебницата и така 3 години се мести от болница в болница из цялата страна. Отново безуспешно.

Накрая опира до баба Ванга. Пророчицата я съветва да се прибере в родното си село и да започне лечение с билките на своята баба, която помагала на хората с различни лечебни растения.

Изтощената до краен предел ямболийка започва тежката борба - със сложни режими, със стриктно постоянство и с огромна сила на волята си.

Със сетни сили тя прекарва дълги часове на чист въздух, дишайки дълбоко, за да засили сърдечната си дейност и да прочисти белите си дробове. Всеки ден изминава по 2 км в планината. На гладно рано сутрин прави 3 кълбета напред и няколко лицеви опори. Спира консумацията на месо. Прави си само месни бульони, като отстранява мръвките, с които са сварявани, и изпива само течността.

Всеки ден изяжда по 1 лимон със захар и мед. Пречиства червата си с отвара от лайка.

Периодично прави и еднодневна пречистваща диета с цитрусови плодове. За изчистване на черния си дроб пие редовно смес от лимонов сок и зехтин и постоянно си прави чай от змийско мляко по следния начин: Две супени лъжици от билката се запарва в 500 г вряща вода, кисне 10 минути и се прецежда. Пие се 5 пъти дневно с храната.

Менюто й се състои основно от сливи и круши, а през зимата - с ошав, сушени плодове и компот. Пие по 2 л вода от извора на река Тунджа.

Ежедневно масажира местата, където се намират черният дроб и далакът. Вечер нейната майка й поставя лапи с начукани листа от бъз, които престояват върху тялото й през цялата нощ.

Отделно Ели започва да спазва и драстична диета. Всяка сутрин на гладно пие по 200 г краве мляко с 1 сурово яйце. След това закусва в 7 и в 10 часа. На три дни сменя обедното си меню, което съдържа предимно супи, варива и плодове, а вечерята се състои главно от червени или сушени плодове.

Всеки ден изяжда по 5 хубаво узрели домата, пие и по 1 литър чай от коприва, репей и глухарче. Три пъти дневно един час след хранене приема и по 1 чаена лъжица сладко от бъз.

Пие и много течности - по литър дневно шипков чай, чай от слез и по 300 мл на ден сок от захарна тръстика.

След като минават 40 дни, през които прилага упорито този начин на лечение, лекарите установяват чудо - левкоцитите й са спаднали значително. А шест месеца по-късно Ели вече е напълно здрава.

Тя не отрича, че едно от най-важните неща, помогнали й да се справи с коварната болест, е подкрепата на близките. А също и самовнушението, което не й е позволило да се предаде духом. Всеки ден от 3 до 30 пъти тя си повтаря: "Аз ще оздравея и отново ще се смея, весело ще си живея".

Затова днес, напълно излекувана, Ели съветва всеки искрено да вярва в тези думи. Защото стават чудеса!

И още една история. С помощта на народната медицина бившата акушерка от Ловеч Динка Къчевска е помогнала не само на себе си и своето семейство, но и на много свои познати и приятели.

Най-голям здравен проблем на жената е създавала фисурата на дебелото й черво. В този така дълъг период от живота си, през който изпитва непоносими страдания от нея, Динка пробва много рецепти, но така и не успява да намери своята. Тази, която завинаги да я извади от кошмара, който денонощно я съпътства.

"Мъченията", както тя сама определя здравословните си неволи, свършват, когато специалистите отстраняват оперативно заболяването. След операцията обаче, а и преди това, когато на моменти болките са нетърпими, Динка се научава ефективно, безопасно и евтино да ги облекчава. Това става с бани на болното място с отвара от смрадлика (тетра), както и с много блед разтвор на калиев перманганат.

По думите й много ефикасен болкоуспокоителен ефект има и мехлем от свинска мас и невен, който може да се приготви в домашни условия. За неговото получаване накълцаният наситно невен - цялото стъбло с листата и цветовете, се запържва в несолена свинска мас на тих огън. Течността се прецежда през марля, тензух или друга лека памучна материя и към нея се прибавя малко мед. С мехлема се маже внимателно болното място, което предварително е промито с някоя билкова отвара. Мазилото помага ефикасно и при хемороиди.

За да се избавим от тях, ловчанлийката препоръчва и една друга рецепта. Смесват се 60 г несолена свинска мас и 60 г камфор. Съставките се объркват добре и се правят на мехлем, с който периодично се маже болезненият участък.

Динка споделя и начина си, по който се справя с така често срещаните и неприятни киселини. Преварява се 1 л вода. След като изстине, в нея се слагат 30 г суха черничева гъба (расте по стеблата на черниците и се суши). Оставя се да кисне 24 часа. След това се прецежда и се пие всяка сутрин на гладно по 1 кафена чашка. Останалото количество се съхранява на тъмно и хладно място или в хладилник. Процедурата се повтаря в течение на 14-15 дни, като през това време не се употребява алкохол.

Синузитът се цери с пюре

от сушени сливи и сварен ориз

Синузит бившата акушерка от Ловеч Динка Къчевска лекува така: вечерта накисва 10 сушени сливи във вода. На следващия ден вари 1 шепа ориз на бавен огън. Бърка го често, за да се разкашка и да се получи хомогенна каша.

Когато сливите набъбнат и станат сочни, се отделят костилките им и месото се намачква във вече сварения и свален от котлона ориз. Всичко се разбърква добре, докато се получи еднородна смес.

Болестта буквално стопява човек
Болестта буквално стопява човек

Полученото пюре се слага с платнени торбички или между пластове двойна марля, като сместа трябва да бъде топла до търпимост. Правят се общо 3 компреса - един на челото и два на носа. След това болният ляга по гръб, докато те поизстинат. След това сместа се нагрява отново и процедурата се повтаря. И така 3-4 пъти.

Съветът на леля Динка е това лечение да не се провежда сутрин, а привечер, за да не се излиза после навън. Целта на компресите е да се загрее болната част. Така започват да излизат всички секрети, синусите се освобождават и се диша спокойно.

Друга много ефикасна рецепта за облекчаване на синузита е с използването на морска сол. За целта шепа от лечебните кристали се загрява в емайлирана тавичка или чинийка. След това солта се изсипва в платнена торбичка и се слага на челото и върху синусите. Ако кожата е чувствителна, е хубаво предварително тези места да се намажат с някаква мазнина - олио, крем и пр.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря

Конски кестен разбива тромба 

Добър ден, проф. Мермерски. Майка ми получи тромбоза на десния крак и търси лек от природната медицина. Можете ли да й помогнете със съвет? Благодаря предварително!

С уважение: Кирилка Георгиева, Вършец

Цветанка Янкова разказа следното. Тромб може да се разбие, като се изпие извлек от конски кестен. 50 г счукани кестени се слагат в 500 г ракия. Стоят 14 дни. Извлекът се пие 3 пъти на ден половин час преди ядене по 1 чаена лъжичка с вода.

Синузитът може да дойде и в хладните пролетни дни
Синузитът може да дойде и в хладните пролетни дни

Ценка Стоянова сподели с нас как с помощта на билкова отвара е излекувала тромбоза на левия си крак. Тя е отворила една от нашите книги и там е намерила рецепта, която е приложила.

Смесват се по 100 г бял имел, мента, върбинка и комунига и 75 г невен.

Вечер в термос се поставят 3 с.л. от билковата смес и се заливат с 3 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 150 мл 4 пъти на ден 30 минути преди ядене.

Всеки ден се изяждат по няколко смокини.

Конският кестен е изпитан цяр срещу тромбозата
Конският кестен е изпитан цяр срещу тромбозата